Manje smrtnih udesa u 2011. Oko 20 vozača dnevno se trijeznilo u policiji!

Najčešći uzrok nesreća je ljudski faktor, odnosno alkohol, droga, brzina, nedozvoljeno preticanje i umor.
96 pregleda 0 komentar(a)
UDes Podgorica Kap, Foto: Savo Prelević
UDes Podgorica Kap, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.01.2012. 12:19h

Broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom u prvih 11 mjeseci prošle godine, smanjen je za 63 odsto u odnosu na prethodnu, saopšteno je iz Odsjeka za nadzor i kontrolu bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

Iz tog Odsjeka Uprave policije (UP) kazali su da se u 11 mjeseci prošle godine na putevima u Crnoj Gori dogodilo 49 saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom, u kojima su život izgubile 54 osobe, a do 31. decembra ukupno njih 58.

“Uporedno posmatrajući taj vremenski period sa istim u 2010. godini, kada se dogodilo 78 saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama, zabilježeno je smanjenje od 62,82 odsto”, kazali su iz tog Odsjeka agenciji MINA.

Najviše pogibija u Podgorici

Na smanjenje broja nesreća uticale su i aktivnosti presretača

Iako se zvanični uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda utvrđuje u sudskom postupku, prekršajnom ili krivičnom, u tom Odsjeku smatraju da je najčešći uzrok nesreća ljudski faktor, odnosno alkohol, droga, brzina, nedozvoljeno preticanje i umor.

Najviše osoba poginulo je u dvije najveće opštine – u Podgorici 16, a u Nikšiću devet.

Rekord na Grahovu: 200 na sat

Iz Odsjeka navode da je najkritičnija dionica dio magistralnog puta Podgorica- Kolašin, koja prolazi kroz kanjon Platije.

Tokom kontrolnih mjera u unaprjeđenju bezbjednosti saobraćaja, u toku 11 mjeseci prošle godine privremeno je oduzeto više od gotovo 19 hiljada vozačkih dozvola.

Najčešća prekoračenja brzine dešavaju se na magistralnim putevima, a rekordno prekoračenje policija je evidentirala u julu, na putu Nikšić-Herceg Novi, u mjestu Grahovo, gdje se vozilo kretalo 200 kilometara na sat.

"Rekordna količina alkohola u krvi registrovana je u Nikšiću i iznosi 4.5 promila"

“Tačan broj patrola na putevima nije moguće odrediti jer se on svakodnevno mijenja u skladu sa planiranim aktivnostima, frekfencijom saobraćaja, godišnjim I dobom dana i noći, atmosferskim prilikama kao i raspoloživim materijalno-tehničkim sredstvima i procjeni ugroženosti”, pojašnjeno je iz Odsjeka.

Na smanjenje broja nesreća uticale su, kako tvrde, i aktivnosti presretača - službenih motornih vozila uvedenih u upotrebu u junu 2006. godine, koja posjeduju sistem za kontrolu saobraćaja u pokretu.

"Među osobama koje su zadržavane na triježnjenju bilo je i žena i uglednih građana"

“Rad sa presretačima mnogostruko je efikasniji od rada stacionarnih patrola, a glavna prednost je lakše uočavanje prekršaja i mogućnost adekvatnog dokumentovanja kroz foto–video snimanje prekršaja u pokretu”, kazali su iz Odsjeka.

Na triježnjenju 7.000 vozača

Kada se bezbjednost u saobraćaju ugrožava vožnjom u alkoholisanom stanju, vozač kojem alko-test pokaže više od 0,5 promila alkohola u krvi, biva zadržan najduže do šest sati, ako se bezbjednost saobraćaja ne može uspostaviti na drugi način.

“U toku 11 mjeseci protekle godine na triježnjenju je zadržano skoro sedam hiljada vozača, koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola u koncetraciji većoj od dozvoljene”, rekli su iz UP.

Vozačka dozvola se, u tim slučajevima, oduzima do okončanja prekršajnog postupka, ali ne duže od 60 dana.

“Rekordna količina alkohola u krvi registrovana je u Nikšiću i iznosi 4.5 promila, a među osobama koje su zadržavane na triježnjenju bilo je i žena i uglednih građana”, kazali su iz UP.

Bonus video: