Ne morate iz auta kad vam pišu prijavu

“Saobraćajci obično pozivaju vozača do patrolnog vozila u slučajevima kad su loše vremenske prilike, ali i da bi prekršajni nalog bio čitkiji"
205 pregleda 0 komentar(a)
Saobraćajac, kontrla, Foto: Arhiva "Vijesti"
Saobraćajac, kontrla, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.01.2012. 09:27h

Da li ste znali da vozač ne mora da posluša saobraćajnog policajca kad mu kaže da izađe iz automobila da bi mu napisao prekršajnu prijavu?

Ako nijeste, onda treba da znate da ukoliko vas saobraćajac zaustavi zbog nestavljanja pojasa ili zbog nekog drugog saobraćajnog prekršaja za koji se piše prekršajna prijava i traži da izađete iz automobila, ne možete snositi nikakve posljedice ako ga ne poslušate.

“Jedino u slučajevima kad policajac traži od vozača da se izvrši pregled (pretres) lica ili vozila, ili ukoliko saobraćajac želi da mu vozač pokaže prateću opremu u prtljažnom dijelu vozila, vozač mora izaći van vozila, i mora poslušati saobraćajca”, kazao je Ilija Janjušević, rukovodilac Ekspoziture saobraćajne policije u Podgorici. On je dodao da u više od 95 odsto slučajeva vozači dođu do patrolnog vozila.

“Saobraćajci obično pozivaju vozača do patrolnog vozila u slučajevima kad su loše vremenske prilike, ali i da bi prekršajni nalog bio čitkiji, jer su uslovi u vozilu prilagodljiviji pisanju nego kad bi se prijava pisala napolju u stojećem položaju.

Vozač nije obavezan da dođe do patrolnog vozila, ali ima obavezu da preda dokumentaciju (vozačku, saobraćajnu) koja mu je tražena”, istakao je Janjušević. On je istakao da do sada policajci nijesu imali problema sa vozačima.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: