Marković: Medenica i Čarapić ostaju na funkcijama

"Za to ih, prije svega, preporučuje odgovoran i profesionalan odnos prema tako važnim funkcijama u državi..."
76 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Ranka Čarapić, Vesna Medenica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duško Marković, Ranka Čarapić, Vesna Medenica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.01.2012. 09:04h

Ministar pravde i potpredsjednik Vlade Duško Marković demantovao je da se spremaju razrješenja predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić.

On je “Vijestima” rekao da su neosnovani medijski napisi, prema kojima će Čarapićeva biti razriješena zbog loših rezultata u borbi protiv korupcije i kriminala, a Medenica jer je “partijski vojnik”.

“Kao potpredsjednik Vlade i ministar pravde odbacujem kao neosnovane medijske navode o razrješenjima vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić i predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Riječ je o spekulacijama”, kazao je Marković “Vijestima”.

Dodao je da Čarapićeva i Medenica ostaju na svojim funkcijama do kraja mandata.

“Za to ih, prije svega, preporučuje odgovoran i profesionalan odnos prema tako važnim funkcijama u državi”, ocijenio je Marković.

Na zahtjev da konkretizuje rezultate koji njih dvije preporučuju da se i dalje bave istim poslom, Marković se pozvao na izvještaj EK.

“Riječ je o onim istim rezultatima koji su prepoznati u Izvještaju EK, a tiču se rada Tužilaštva i sudova kao i rezultata postignutih u reformi pravosuđa”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Dio medija za nasljednika Medenice označio je aktuelnog vladinog zastupnika u Strazburu, bivšeg sudiju Zorana Pažina, a pominjala se i sudija Apelacionog suda Svetlana Vujanović, kojoj je, prema nepotvrđenim informacijama “Vijesti” nuđeno mjesto predsjednice tog suda, što je ona odbila.

To su informacije koje su već pola godine plasirane iz vladinih krugova i u pravosuđu.

Radović nije bila lojalna?

Kao nasljednica Ranke Čarapić navedena je prvi specijalni tužilac za organizovani kriminal u Crnoj Gori Stojanka Radović, koju je Čarapić smijenila sa tog mjesta nakon što je u medijima mjesecima prije hvalila njenu profesionalnost i posvećenost poslu.

Čarapić do danas nije obznanila razloge smjene Radović, navodeći da to nije bila samo njena odluka.

Prema informacijama “Vijesti”, prilikom razrješenja spočitala joj je nelojalnost.

Medenica je na predlog predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade, izabrana je 19. decembra 2007. za predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore. Čarapićeva je početkom marta 2007. naslijedila Medenicu na mjestu vrhovnog državnog tužioca

Bonus video: