Crnogorski pomorci u Egiptu se bore bez pomoći države

Više ne očekujemo pomoć od naših relevantnih državnih institucija, jer su jedino mediji u Crnoj Gori upoznali javnost sa našim problemom, kaže pomorac Uroš Vuković
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2012. 17:30h

Grčki ro-ro brod „Nuada“ na kome su i trojica crnogorskih pomoraca kojima vlasnik broda – kompanija „Electra Maritime“ iz Pireja, duguje plate duže od godinu dana, nalazi se na sidrištu egipatske luke Suec i svakog trenutka očekuje dozvolu za ulazak i pristajanje u luku.

“Jutros smo kontaktirali jednog advokata iz Sueca sa kojim ćemo se po dolasku u luku sresti i dogovoriti sve pojedinosti u vezi našeg slučaja. Riješili smo da ovdje ako bude moguće, pokušamo riješiti nas višemjesečni problem”, kazao je “Vijestima”, prvi oficir palube na “Nuadi”, Uroš Vuković.

Pored njega, na grčkom teretnjaku su još dvojica pomoraca iz Crne Gore – upravitelj stroja Borislav Samardžić i prvi oficir stroja Branislav Vujović.

Bez konzularno-diplomatske pomoći

Njih trojica na ime neiplaćenih zarada od kompanije “Electra Maritime” zajedno potražuju oko 160 hiljada dolara i namjeravaju da u Suecu formalno podnesu zahtjev za sudsko zaustavljanje – arestiranje broda radi naplate svojih potraživanja.

“Više ne očekujemo pomoć od naših relevantnih državnih institucija, jer su jedino mediji u Crnoj Gori upoznali javnost sa našim problemom, pa ipak se niko od nadležnih nije sjetio do danas da nas kontaktira", rekao je Vuković.

Pomorci sa “Nuade” bili prinuđeni da prodaju nesto starog željeza da bi kupili stvari potrebne za minimum normalnog rada

Vuković je ponovio da su se pomorci sa “Nuade” zbog neprilika u kojima su se našli neodgovornim odnosom brodovlasnika prema njima i samom brodu, “obraćali svim pomorskim institucijama - Medjunarodnoj pomorskoj organizaciji IMO, Medjunarodnoj organizaciji rada ILO, Medjunarodnom sindikatu tranportsnih radnika ITF.”

“Čak smo poslali i pismo generalnom sekretaru ITF- u Londonu, ali su nas svi obavijestili da je veliki problem nefunkcionalnost institucija u Egiptu”, rekao je Vuković.

On kaže da su naša tri državljana na “Nuadi” ostavljeni i bez konzularno-diplomatske pomoći na koju bi svi građani Crne Gore trebalo da mogu računati svuda u svijetu.

“Prije par mjeseci smo kontaktirali i ambasadu Srbije u Kairu, misleći da ona obavlja i konzularne poslove Crne Gore i u razgovoru sa generalnim konzulom ambasade Srbije u Egiptu, rečeno nam je da oni nijesu nadležni za naš slučaj i da se obratimo našem Ministarstvu vanjskih poslova u Crnoj Gori”.

Deset mjeseci bez rezervnog dijela

Crnogorski pomorci najzaslužniji su što je “Nuada” nakon skoro pola godine propadanja na mrtvom vezu u luci Safaga na Crvenom moru, prije nekoliko dana uspjela da isplovi za Suec.

Pritom se posada grčkog teretnjaka dovijala na razne načine kako da u opštoj besparici u kojoj ih drži kompanija “Electra Maritime”, za 226 milja dugu plovidbu do Sueza osposobe i pripreme brod koji već deset mjeseci nije snabdjeven ni jednim rezervnim dijelom, kao ni potrošnim materijalom.

Zbog toga su pomorci sa “Nuade” bili prinuđeni da prodaju nesto starog željeza da bi kupili stvari potrebne za minimum normalnog rada na brodu i sigurnost plovidbe do Sueza u kojem se nadaju da će sudskim postupkom, staviti tačku na višemjesečnu agoniju na koju ih je svojom nesavjesnošću, osudio vlasnik “Nuade”.

Bonus video: