Balkanski zeleni traže amnestiju za Mitrovića

Izvršenje presude bi doprinijelo stvaranju lošeg imidža zemlje, smatraju potpisnici
520 pregleda 0 komentar(a)
miroljub mitrovic, Foto: Vesko Belojević
miroljub mitrovic, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.01.2012. 20:06h

Grupa stranaka i nevladinih organizacija iz regiona uputila je predsjedniku Filipu Vujanoviću i premijeru Igoru Lukšiću pismo u kome traži amnestiju za predsjednika NVO Breznica iz Pljevalja Milorada Mitrovića, koji bi uskoro mogao da bude upućen na izvršenje zatvorske kazne zbog klevete.

Pismo su uputili “Balkanski zeleni”, predstavnici 23 partije Zelenih i nevladinih organizacija iz Grčke, Bugarske, Albanije, Makedonije, Rumunije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

"Vjerujući da baštinite evropske vrijednosti koje se ogledaju u slobodi govora, slobodi štampe, i koje predstavljaju temelj demokratskog i otvorenog društva, obraćamo Vam se povodom osude i zatvorske kazne gospodinu Miloradu Mitroviću, ekološkom aktivisti iz Crne Gore, koji je izvršnom presudom Osnovnog suda u Podgorici osuđen na kaznu od 5 hiljada eura, da bi mu kazna 2010. bila pretvorena u kaznu zatvora od 125 dana.

Tražimo da odobrite, shodno funkciji koju obavljate i ličnoj reputaciji koju imate, amnestiju Mitrovića, i time spriječite izvršenje kazne zatvora. Ovo tražimo i zato što je u Vašoj zemlji kleveta dekriminalizovana. Vjerujemo da bi izvršenje ovakve mjere nad Mitrovićem doprinijelo stvaranju veoma lošeg imidža Vaše zemlje, i sigurno je udaljilo od evropskih vrijednosti, kao i usporilo ili odložilo proces intregracije u Evropsku uniju.

Takođe vjerujemo da odluka suda ne doprinosi ostvarenju prioriteta kad su u pitanju otvaranje pregovora za članstvo u EU i preporuke evropskog parlamenta i evropske komisije. Naprotiv, to će imati negativan efekat", kaže se u pismu, koje je upućeno i na adrese predsjednika evropske komisije, predsjedavajućeg evropskog parlamenta i glavnog pregovarača Crne Gore sa EU u procesu pristupanja.

Najbolji volonter

Mitrović je, smatraju njegove kolege, jedna od najpoznatijih i najuticajnijih ličnosti civilnog sektora u regionu zapadnog Balkana.

"On je i dobitnik godišnje nagrade za volonterski rad, koju je primio 5. decembra prošle godine, na Međunarodni dan volontera, kao najbolji volonter u Crnoj Gori u 2011. Prema istraživanju dnevnih novina “Vijesti” krajem 2010. godine, Mitrovićeva NVO Breznica je među 5900 nevladinih organizacija ocijenjena kao jedna od 10 najpoznatijih, najuticajnijih i najaktivnijih u zemlji", saopštila je grupa koja sebe naziva “Balkanski zeleni”.

Očigledno je, smatraju oni, da je Mitrović dao nemjerljiv doprinos promociji Crne Gore kao demokratske države, u regionu i van njega, što je, kako vjeruju, još jedan razlog zašto bi trebalo da bude amnestiran.

O slučaju su, kako kažu Zeleni, obaviješteni i Eduard Kukan, predsjedavajući delegacije evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom,BIH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, kao i komesar za proširenje EU Štefan File.

Bonus video: