Ružni spomenik tranzicije: Od robne kuće"Beograd" ostali samo zidovi

Zgrada izgrađena u periodu između 1954. i 1955. godine, u kojoj je smještena trgovina „Nama“, kasnije preimenovana u Robnu kuću „Beograd“ (RKB), a potom u Robnu kuću „Podgoričanka“, decenijama je bila najpopularnije mjesto za trgovinu u glavnom gradu Crne Gore
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2018. 19:00h

Od nekadašnje Robne kuće „Beograd“, u samom centru Podgorice, ostali su samo zidovi, sve što je bilo u unutrašnjosti je pokradeno, odneseni su električni kablovi, sav materijal koji se mogao prodati. Sada je zgrada „Name“ pravo ruglo, i ne zna se kada će se takvo stanje promijeniti, a riječ je o trgovini koja je decenijama bila glavna u gradu, u kojoj su bile prve pokretne stepenice, koja je u nekadašnjem Titogradu imala status poput sada aktuelnog Delta sitija.

Turisti se, nakon obilaska centralnog gradskog trga mogu slikati pored ove zgrade, simbola tranzicije.

Aktuelni vlasnik zgrade je beogradsko akcionarsko društvo „Projmetal“, koje je u stečaju. Stečajna upravnica Marina Gligorijević „Vijestima“ je kazala da nema naznaka šta će se desiti sa pomenutim prostorom.

„Nepokretnost je i dalje u sporu“, kazala je Gligorijević, dodajući da zbog toga ne može davati dalje informacije. Stečajni postupak se nad preduzećem “Projmetal”, kao stečajnim dužnikom, vodi kod Privrednog suda u Beogradu.

Zgrada izgrađena u periodu između 1954. i 1955. godine, u kojoj je smještena trgovina „Nama“, kasnije preimenovana u Robnu kuću „Beograd“ (RKB), a potom u Robnu kuću „Podgoričanka“, decenijama je bila najpopularnije mjesto za trgovinu u glavnom gradu Crne Gore.

U oktobru 2007. godine, na licitaciji za prodaju RKB u stečaju pobijedila je kompanija „Verano motors“, koja je sa grčkim partnerom „MIG“ početkom januara 2008. godine isplatila sumu od 360 miliona eura i time postali vlasnici RKB-a.

Nakon prodaje objekata RKB-u, među koje se vodila i Robna kuća “Podgoričanka”, odnosno društvo za promet roba na veliko i malo export-import „Podgoričanka“, izvršni direktor preduzeća Veljko Barović, koji se na toj poziciji i dalje vodi u crnogorskom Centralnom registru privrednih subjekata, tvrdio je da je „Podgoričanka“ vlasništvo Podgorice i radnika koji su radili u toj kompaniji, a ne RKB-u. Nakon višegodišnjeg sudskog postupka prostorije su ipak pripale RKB-u.

Jedan od simbola poslijeratnog razvoja Titograda tokom prošle godine je, nakon što se prodavnica „Mil Pop“ iselila iz prostorija, bio svakodnevno na meti provalnika. Nije bilo neobično vidjeti pojedince kako tokom dana ulaze u prostorije nekadašnje robne kuće i iznose kablove i drugu opremu. U zgradi je krajem prošle godine izbio i požar, ali, na sreću, manjih razmjera.

Galerija

Bonus video: