Grčka kompanija ucjenjuje pomorce iz Crne Gore

Poslije ovoliko mjeseci nerviranja i teškog zivota u luci Safaga, nijesmo spremni ni psihički ni fizički za naredna putovanja, kažu pomorci
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2012. 18:08h

Trojica crnogorskih pomoraca sa malog grčkog ro-ro broda „Nuada“ koji se već mjesecima nalaze odsječeni od svijeta, bez plata koje im grčki brodovlasnik – kompanija „Electra Maritime“ iz Pireja duguje već više od godinu dana, od subote su makar malo bliže kućama.

Nakon višemjesečnog stajanja na mrtvom vezu u egipatskoj luci Safaga na Crvenom moru, „Nuada“ je prije dva dana isplovila sjeverno i stigla na sidrište 226 milja udaljene Suez, na sjevernom dijelu Sueckog zaliva, odnosno na južnom početku čuvenog Sueckog kanala.

Oni već više od godinu dana ne primaju plate i od grčke kompanije “Electra Maritime” zajedno potražuju oko 160 hiljada dolara.

Sa njim su u višemjesečnom paklu na grčkom brodu još dvojica naših pomoraca – upravitelj stroja Borislav Samardžić i prvi oficir stroja Branislav Vujović.

Oni već više od godinu dana ne primaju plate i od grčke kompanije “Electra Maritime” zajedno potražuju oko 160 hiljada dolara.

Na “Nuadi” koja je zbog dugova svog vlasnika agentima, snabdjevačima i ostalima u lancu pomorske industrije, bila zaustavljena skoro pola godine u Safagi, crnogorski pomorci su već više od godinu dana i za to vrijeme nisu dobili ni centa.

Na brodu je povremeno manjkalo hrane i goriva, posada je živjela u neljudskim uslovima, pa su čak jedno vrijeme bili primorani da se iskrcaju sa “Nuade” i kako-tako preživljavaju na kopnu u Safagi.

Najteže im kažu pada to što niko od nadležnih iz Crne Gore kojima su se više puta do sada preko medija obraćali za pomoć, nije ni prstom mrdnuo da im pomogne, pa čak ni da kontaktira njihove porodice u Crnoj Gori i ponudi im bilo kakvu podršku ili pomoć.

Bez kontakta sa kompanijom

Inače, sudsko zaustavljanje, tzv. arestiranje broda je uobičajena praksa kada su u pitanju nesavjesni brodari koji ne ispunjavaju svoje finansijske obaveze prema posadi, snabdjevačima, brodoremonterima ili agentima broda.

U takvim okolnostima neisplaćene zarade posadi obično su pri vrhu prioriteta kada sud donese konačnu odluku o prodaji broda radi naplate potraživanja, ali je pritom obično veoma važno da se brod zatekne i sudski proces pokrene u nekoj, kako mpomorci kažu, “sigurnoj pravnoj državi”, obično pritom misleći na evropske zemlje ili SAD.

“Vijesti” su inače, u proteklom periodu u više navrata bezuspješno pokušavale da mejlom stupe u kontakt sa vlasnikom “Nuade”, grčkom kompanijom ”Electra Maritime” i postavimo im pitanja u vezi statusa posade tog broda i načina na koji će izvršiti svoje finansijke obaveze prema trojici naših pomoraca.

Ističu da brod već deset mjeseci nije snabdjeven ni jednim rezervnim dijelom, kao ni sa potrošnim materijalom.

“Još nam više otežava sve ovo i nemogućnost komunikacije sa direkcijom komanije u Grčkoj. Kako nezvanično saznajemo, i u kompaniji brodovlasnik nije od jula isplaćivao plate, tako da su mnogi iz tih razloga i napustili kompaniju. Trenutno nemamo u kompaniji nijedno tehničko lice sa kojim bi smo mogli komunicirati u vezi tehničkih problema na brodu, tako da smo i sa te strane na neki način hendikepirani", kazali su “Vijestima” Vuković, Samardžić i Vujović.

Ističu da brod već deset mjeseci nije snabdjeven ni jednim rezervnim dijelom, kao ni sa potrošnim materijalom, “pa smo bili prinudjeni da prodamo nešto starog željeza da bismo kupili stvari potrebne za minimum normalnog rada na brodu i sigurnost plovidbe.”

“Naše dugogodišnje iskustvo i savjestan odnos prema poslu i pored svih problema koje imamo, učinili su da smo, poslije pet mjeseci od zaustavljanja broda u luci Safaga, prije dva dana isplovili nomalno i krenuli na more krenuli kao da smo juče stali, a ne prije skoro pola godine. Takav odnos i prema poslu i prema brodu uprkos svemu što nas je snašlo, biće sve do zadnjeg dana našeg boravka na njemu", poručuju trojica naših pomoraca iz Egipta u nadi da će uskoro dobiti svoj teško zaradjeni novac i vratiti se svojim familijama u Crnu Goru.

Bonus video: