Komunisti postali kapitalisti, zlo pritislo otadžbinu

Prevaziđite sva vremena podvojenosti u sebi, ne dozvolite da se zloupotrebljava strpljivost hrišćanskog duha naše crkve, rekao je Mihailo
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2012. 17:12h

Dvije pravoslavne crkve u Crnoj Gori, tradicionalno su odvojeno nalagele badnjak na Cetinju. Miropolija crnogorsko-primorska i sveštenstvo SPC okupili su se ispred Cetinjskog manastira, dok je Crnogorska pravoslavna crkva obred obavilla ispred Dvorca kralja Nikole.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je u božićnoj poruci da čovjek postaje svjesno biće, umnožavajući Božje darove u sebi, prvenstveno svojim življenjem i zajedništvom sa drugim ljudima.

Kada ljudi zaborave, rekao je, da je „gospodnja zemlja i njena punoća, i oni koji žive na njoj», onda izgube i pravi odnos prema dobrima kojima ih je Bog obdario

"Takvi otimaju tvorevinu od Boga i prisvajaju je sebi, zloupotrebljavajući pritom dobra Božija i darove, proglašavajući sebe za božanstvo koje će ustrojiti svijet".

Otimanje tvorevine od Boga, kao i otimanje dobara od bližnjih svojih, uvijek su zasnovani na gordosti, zavisti i sebeljublju«, dodaje Amfilohije.

»Tako je, na primjer – na poricanju Boga i na otimanju tvorevine od Njega – komunizam pokušao da organizuje ljudsko bratstvo i jedinstvo i pravednu raspodjelu dobara: svi smo svjedoci šta se dogodilo sa bratstvom zasnovanim na oceubistvu i klasnoj mržnji«, rekao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, »pokazalo se da je egoizam, samoživost, podjednako u prirodi kako kapitalizma, tako i komunizma, kao i da je savremeni liberalni kapitalizam, sa njegovom surovom tržišnom ekonomijom – utemeljen na vučjem samoljublju«.

»Zato nije nikakvo čudo što su dojučerašnji komunisti postali preko noći – kapitalisti. Oni su i u komunizmu otimali tuđe radi „opšteg dobra». U kapitalizmu nastavljaju to isto, privatizujući ono što je ranije drugima oteto, uz to – bogateći se na tuđ račun, koristeći pritom vlast, kao što su to i ranije činili, zakidajući sirotinjski rad i trud«, poručio je Amfilohije.

Mitropolit CPC Mihailo pozvao je vjernike da idu putem istine, ljubavi i dobra.

"Prevaziđite sva vremena podvojenosti u sebi, ne dozvolite da se zloupotrebljava strpljivost hrišćanskog duha naše crkve, ne dopuštite da se naša crkva pretvara u sredstvo, a ne u cilj bez kojeg nema opstanka jedine nam, zlom pritisnute, otadžbine", kazao je Mihailo.

Bonus video: