Slijedi li blokada kompletnog sudstva: Potrebna dvotrećinska većina, opozicija bojkotuje

Podsjetimo, prošle nedjelje su lideri Demokrata i SDP-a samim predstavnicima Venecijanske komisije rekli, da nema povratka u parlament, bez novih parlamentarnih izbora. Iz DF-a, koji se vratio u parlament, takođe su poručili da oni neće obezbijediti neophodnu većinu
5 komentar(a)
Sud, presuda, Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Sud, presuda, Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.05.2018. 15:41h

Skupštinska većina, koja već više od dvije godine u crnogorskom parlamentu praktično sama sprovodi zakonodavnu vlast, danas je donijela i odluku da objavi javni poziv za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. I dok je do sada DPS sa svojim koalicionim partnerima mogao da donosi i usvaja zakone i propise, za formiranje novog Sudskog savjeta, ipak će morati da obezbijedi dvotrećinsku ili tropetinsku većinu. Međutim, opozicija, čiji dio bojkotuje rad parlamenta, najavila je da je ne zanima moguća blokada kompletnog sudstva.

U DPS, pak smatraju da opozicija za takvu odluku nema uporište, jer su baš oni bili inicijatori promjena, da se velikom većinom biraju članovi Sudskog savjeta.

"Ja ne vidim razlog zbog kojeg opozicija ne bi došla, da u skladu sa zakonom izaberemo četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Ja računam da će u narednom periodu, a shodno ovome što je danas Odbor za politčki sistem, pravosuđe i upravu odradio, da će doći do političkog dijaloga, i da ćemo zajednički da uradimo, učinimo napor, da kroz jedan razgovor konstruktiva i kreativan dođemo do izbora četiri člana savjeta”, kazao je Željko Aprcović – predsjednik Odbora za pravosuđe (DPS).

Na osnovu kojih opozicionih izjava Aprcović temelji tu nadu,nije rekao.

Podsjetimo, prošle nedjelje su lideri Demokrata i SDP-a samim predstavnicima Venecijanske komisije rekli, da nema povratka u parlament, bez novih parlamentarnih izbora. Iz DF-a, koji se vratio u parlament, takođe su poručili da oni neće obezbijediti neophodnu većinu.

Aprcović ipak vjeruje u moć ubjeđivanja evropskih partnera, koji su, kako tvrdi, izuzetno zainteresovani za deblokadu sudske vlasti.

“Očekujemo od Venecijanaca, da konkretne određene prijedloge, da sa njima kao partnerima koji su negdje i davali sagalsnost na ustavne promjene, odnosno na ovakva zakonska rješenja, dođemo do određenih rješenja.Da li kroz izmjenu zakona ili neki drugi modalitet, ja u ovom trenutku ne bih mogao da kažem”, kazao je Aprcović.

Analitičari smatraju da je više nego izvjesno da novi Sudski savjet neće biti formiran do 2. jula kada ističe mandat aktuelnom i da će to izazvati ozbiljne posljedice po cjelokupni sudski sistem u Crnoj Gori.

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, otišla je korak dalje, pa je rekla da bi tako nešto dovelo do anarhije u crnogorskom sudstvu. Bilo kako bilo, Javni poziv za nove članove Sudskog savjeta, biće raspisan sjutra.

Konkurs je otvoren 15 dana, nakon čega slijedi kontrolno saslušanje kandidata, i predlaganje konačne liste plenumu na usvajanje.

Za koje se ni ne nazire potrebna većina.

Bonus video: