Može li se sakriti istina

O tome ko koga progoni u Crnoj Gori može se i te kako polemisati, ali je, vjerujem, to mnogima odavno jasno
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2012. 08:52h

Izgleda da uvažena advokatica Kolarević nije pažljivo pročitala tekst u „Vijestima“ na koji ljutito i sa visine reaguje, ne demantujući pri tome ništa iz njega.

„Vijesti“ nijesu napisale da je dokument u kome se pominje „sestra najvišeg vladinog zvaničnika“ koja je primila mito za prodaju telekoma presuda američkog suda, kao što su uradili mnogi drugi crnogorski mediji, već da je to dokument američke Komisije za hartije od vrijednosti koja u njemu optužuje trojicu bivših funkcionera Mađar telekoma da su dali mito od 7,35 miliona da bi kupili Telekom CG.

„Vijesti“ nijesu napisale da je uvažena advokatica „sestra najvišeg vladinog zvaničnika“ koja je dobila dio ili ukupan iznos od 580.000 eura mita, već su precizno prenijele informaciju koja je dostupna na sajtu te Komisije. „Vijesti“ su kontaktirale uvaženu advokaticu da pitaju je li to ona.

To su uradile ne „iz mržnje i opsjednutosti“ već iz činjenice da je gospođa Kolarević jedina osoba koja je sestra bilo kog najvišeg zvaničnika vlade u to doba, a istovremeno je advokatica. Dakle, mi smo samo radili svoj posao, najbolje što možemo. I to ćemo nastaviti.

Uvažena advokatica tvrdi da nije ništa radila za Mađar telekom u vrijeme prodaje Telekoma Crne Gore, pa nije mogla biti posrednik. „Vijesti“ nijesu napisale da je „sestra najvišeg vladinog zvaničnika“ nešto tako radila, jer to u tom momentu nijesu znale. Američka Komisija tvrdi, međutim, da je upravo problem što „sestra najvišeg vladinog zvaničnika“ nije ništa radila za Mađar telekom po jednom od lažnih ugovora a navodno je dobila dio ili cio iznos od 580.000 eura. Čak pišu da je „sestra najvišeg vladinog zvaničnika“ tvrdila da je nešto radila, ali da to nije tačno, već da je to ranije uradio neko drugi...

Nadam se da će američki sud, pred kojim se vodi postupak, utvrditi pravu istinu o ugovoru Mađar telekoma sa firmom Sigma, po kome je, prema tvrdnjama američke Komisije, „sestra najvišeg vladinog zvaničnika“ dobila novac. Nadam se i da će crnogorsko tužilaštvo utvrditi jesu li dvojica funkcionera i „sestra najvišeg vladinog zvaničnika“ primili mito, i ko su oni.

Najviše od svega se nadam da će građani dobiti odgovor, je li tačno da je čak 7,35 miliona eura otišlo za podmićivanje neznanog broja neimenovanih državnih funkcionera, i ako jeste, ko je sve napunio džepove odlučujući o dobru građana na njihovu štetu. Nadam se i da će uvažena advokatica dati svoj puni profesionalni doprinos svakoj istrazi. „Vijesti“ će to pomno pratiti, što najbolje budu mogle.

O tome ko koga progoni u Crnoj Gori može se i te kako polemisati, ali je, vjerujem, to mnogima odavno jasno.

Nije mi, međutim, jasno kako uvažena advokatica, „među najboljim na ovim prostorima“, nije stigla da primijeti da je Zakon o (javnom) informisanju, na koji se pozvala, tražeći da se objavi njen odgovor, prestao da važi davne 2002. godine.

Bonus video: