Miris Senčovih ćevapa omađija i kad nijeste gladni

“Njihove se porcije ni po čemu nijesu razlikovale od onih koje godinama poslužujemo svim našim gostima”, kaže Nišić
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2012. 18:14h

Mirisu i ukusu “Senčovog ćevapa“ po kojem je grad pod Obrovom prepoznatljiv gotovo pune četiri decenije ne uspijevaju da odole ni oni najprobirljiviji gurmani. Svako ko prvi put posjeti ili prođe kroz Bijelo Polje, smatraju Bjelopoljci, može da računa da nije ni bio u gradu ako nije posjetio „Senčovu ćevabdžinicu“ i probao njegov ćevap.

Senčov sin Sejo Nišić, kojem je otac poklonio povjerenje da nastavi porodični posao, kaže da su imali čast i zadovoljstvo da tokom minulih godina ugoste mnogo istaknutih ličnosti iz političkog, javnog, društvenog, kulturnog i sportskog života.

Priča o 'Senčovom ćevapu' odavno je prerasla lokalne, regionalne i državne okvire.

„'Senčova ćevabdžinica' spada u red najstarijih ugostiteljskih radnji u Bijelom Polju. Priča o 'Senčovom ćevapu' odavno je prerasla lokalne, regionalne i državne okvire i mnogi gastarbajteri tokom ljetnjih ferija jedva čekaju da posjete zavičaj i ćevabdžinicu svoje mladosti.

“Ćevap je vrsta delikatesa i njegov najvažniji element je 'neodoljiv miris'. Miris treba da vas omađija i onda kada nijeste gladni, a u mirisu treba osjetiti svežinu mljevenog mesa i drvenog uglja - ćumura na kojem se on priprema. Pravi majstori kažu da je za pravi ugođaj osim apetita, potebna atmosfera i tradicija”, kaže jedan kulinar iz bjelopoljskog restorana i dodaje da „Senčov ćevap“ upravo i posjeduje sve te atribute.

Recept porodična tajna

Pokojni Smajo Nišić, Sejov đed je najzaslužniji za ukus i slasni zalogaj najpoznatijeg proizvoda, ćevapa, ali i za nastavak porodične tradicije.

“Recept za spremanje ćevapa je tajna koju smo zadržali u okviru porodične tradicije. Karakteristika našeg ćevapa je da nema vještačkih dodataka, aditiva, a osnovu čini svježe i kvalitetno juneće meso od najboljih djelova. Bitno je da meso nakon mljevenja jedno vrijeme 'odleži' i dodamo mu još malo prirodnih začina”, kaže Nišić.

Galerija

Bonus video: