Amfilohije: Bivši komunisti i sad otimaju tuđe radi opšteg dobra

On je rekao da se komunizam temeljio na hrišćanskoj ideji zajedništva, uzajamnosti i raspodjeli dobara
0 komentar(a)
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.01.2012. 11:49h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je u svojoj Božićnoj poslanici „da se kroz istoriju pokazalao da su egoizam i samoživost, podjednako u prirodi kako kapitalizma, tako i komunizma, kao i da je savremeni liberalni kapitalizam, sa njegovom surovom tržišnom ekonomijom -utemeljen na vučjem samoljublju".

"Zato nije nikakvo čudo što su dojučerašnji komunisti postali preko noći - kapitalisti. Oni su i u komunizmu otimali tuđe radi opšteg dobra. U kapitalizmu nastavljaju to isto, privatizujući ono što je ranije dragima oteto, uz to -bogateći se na tuđ račun, koristeći pri tom vlast, kao što su to ranije činili, zakidajući sirotinjski rad i trud", kazao je Amfilohije.

On je rekao da se komunizam temeljio na hrišćanskoj ideji zajedništva, uzajamnosti i raspodjeli dobara, koja se kroz vjekove ostvarivala u Crkvi i ostvaraje do danas u monaškom oštežiću.

"No, pri tom su komunisti previdjeli svetu istinu: sve to se ne postiže nasiljem nego slobodom. Kao i istinu: da dobro koje nije učinjeno na dobar način prestaje da bude dobro; i da se postizanje jednakosti ne postiže ukidanjem, uništenjem različitih darova, talenata, nego njihovim umnožavanjem; ne uništenjem ličnosti i lišavanjem lične svojine, nego slobodnom saradnjom na Božijem i ljudskom djelu, pravilnom upotrebom darova i dobara, saglasno neprolaznom načelu - što ne želiš sebi, ne čini drugome", kazao je Amfilohije.

Istakao je da čovjek nije stvoren da bude rob, ni roba jer njegova žeđ i glad se ne zasićuju zemaljskim dobrima i bogatstvom „koje moljac nagriza...": "Jer, ne živi čovjek o samom hljebu i ne pije samo vodu, od koje će ožednjeti, nego pije od vode koju će mu Hristos dati i od koje neće ožednjeti dovijeka. Ta voda postaje u čovjeku, jer je Izvor vode koja teče u život vječni", rekao je Amfilohije.

Obraćajući se vjernicima, mitropolit Amfilohije kazao je da je čovjek, po prirodi, plod božanske i roditeljske ljubavi, da se hrani ljubavlju dragih i živi ugrađujući sebe ljubavlju i svojim darovima u život drugih.

"Ta ljubav je ona najunutamjija kohezivna sila koja rađa, čuva i održava sve vidljive i nevidljive svjetove, čineći sveukupnu tvorevinu - organizmom, čineći sav rod čovječanski - živim organizmom, koji ne samo živi nego se i umnožava, raste, uzrasta", rekao je Amfilohije.

Istakao je da svako stvorenje i svaki čovjek ima svoj dar, neko veći, neko manji, i svoju službu, koju je prizvan da umnoži, obdarujući sobom i svojim darovima draga stvorenja.

"I kao što su po bogomudrom apostolu Pavlu u čovjekovom organizmu udovi dati ne prosto da se svaki od njih brine za sebe nego da se udovi podjednako brinu jedan za dragog i ako strada jedan ud, s njim stradaju svi udovi, tako treba da bude i u organizmu ljudskog društva, cjelokupne ljudske zajednice", poručio je Amfilohije

Bonus video: