Studenti sve više zainteresovani za školovanje u inostranstvu

Godišnje oko 200 crnogorskih studenata dobije neki oblik stipendije (za studijski boravak ili kompletno školovanje)
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2012. 13:15h

Oko 200 crnogorskih studenata godišnje dobije stipendiju za studijski boravak ili kompletno školovanje u inostranstvu, a njihovo interesovanje za stipendije stranih Vlada i programe razmjene raste iz godine u godinu, poručeno je iz Ministarstva prosvjete i sporta.Iz Ministarstva su kazali da Vlade određenih zemalja, poput Češke, Slovačke, Rumunije, Grčke, Italije, Francuske, Slovenije, Turske, Rusije, Ukrajine, Japana ili Kine svake godine nude određen broj stipendija za školovanje na ustanovama visokog obrazovanja u svojim zemljama.„U pitanju su stipendije za upis na dodiplomske, postdiplomske ili doktorske studije. Visine stipendija su različite od zemlje do zemlje, ali u svim zemljama je besplatna školarina i pokriveni troškovi smještaja u studentskom domu“, pojasnila je Ivona Međedović iz Službe ministarstva za odnose sa javnošću.

Konkursi na internetu

Prema njenim riječima, konkursi za stipendije su objavljeni na veb stranicama Ministarstva, Univerziteta Crne Gore, Ambasada tih zemalja i Uprave za mlade i sport. Međedović je kazala da se, pored programa stipendija za kompletno školovanje, realizuju različiti programi mobilnosti, a najintenzivnija saradnja se realizuje kroz CEEPUS program, program mobilnosti Vlade Slovenije, Džojnijusi /Join EU SEE/ i Basileus.

Značajno je, kako je kazala, napomenuti da Holandija, Norveška, Belgija, Velika Britanija, Švedska, Njemačka i druge zemlje Evropske unije imaju posebne programe stipendija. Prijave se, dodala je Međedović, uglavnom vrše elektronskim putem, a Ministarstvo konkursom za sufinansiranje putnih troškova za dobitnike stipendije za studijske boravke ili stipendija stranih vlada, participara u plaćanju troškova puta.

Prijave se uglavnom vrše elektronskim putem

Za promociju zaduženi fakultetiMinistarstvo objavljuje informacije o stipendijama, sarađuje sa diplomatskim predstavništvima, učestvuje u selekciji kandidata, a fakulteti pružaju tehničku i logističku podršku i vrše promociju programa.„Iz godine u godinu interesovanje studenata za stipendije stranih Vlada i programe mobilnosti raste. Studenti su u mogućnosti da se informišu posjećujući sajt Ministarstva i drugih relevantnih ustanova, istražujući korisne linkove, konsultujući se sa prodekanima za međunarodnu saradnju“, saopšteno je iz Ministarstva.Prema riječima Međedović, za stipendije su najviše zainteresovani studenti završnih godina dodiplomskih studija.

Za stipendije su najviše zainteresovani studenti završnih godina dodiplomskih studija

Sporazum sa Hrvatskom, Slovenijom i BihMeđedović je kazala da je Crna Gora potpisnica sporazuma o saradnji sa Hrvatskom, Republikom Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom, na osnovu kojih se takođe raspisuju konkursi o dodjeli stipendija. „Drugi programi mobilnosti nijesu zasnovani na potpisanom sporazumu o saradnji ili uključivanju Crne Gore kroz deklaracije, memorandume o saradnji ili saglasnosti o pristupanju, već strane vlade imaju posebne programe stipendiranja za različite kategorije: stipendije za određeni region, na primjer stipendije za kandidate iz zemalja jugoistočne Evrope, ili iz zemalja zapadnog Balkana ili stipendije na osnovu postignutih rezultata“, zaključila je Međedović.

Galerija

Bonus video: