Država otela vilu "Igalo", pa traži pare za "održavanje"

Umjesto da nasljedniku bivšeg vlasnika bude vraćena oduzeta imovina, iz Vlade traže novac koji su „uložili” za „održavanje”
247 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2012. 08:36h

Generacijama unazad niko u Crnoj Gori nije opljačkan, tako bestidno i bezočno od vlasti, kao vlasnici imovine otete najprije hajdučijom po završetku Drugog svjetskog rata, a potom i donošenjem seta tzv. revolucionarnih zakona.

Umjesto da posljednji izdanci totalitarnog režima, tokom protekle decenije, isprave svojevrsnu istorijsku nepravdu, prema desetinama hiljada bivših vlasnika i njihovih nasljednika, oni su kroz nekoliko izmjena i dopuna (bolje reći “sakaćenja”) Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, sve učinili da se proces restitucije otegne u nedogled.

Jedinstven je slučaj Jovana (John) Jovanovića, sina solunskog borca Aleksandra, a potom i čuvenog beogradskog apotekara, koji je prije skoro sedam decenija, u Herceg Novom, tada Kraljevini Jugoslaviji, sagradio za to, ali i današnje vrijeme veoma luksuznu vilu “Igalo”.

Oduzeta 1945.

Vilu su komunističke vlasti zauzele na silu tokom 1945. godine, a poslijeratni visoki državni funkcioneri potom u njoj godinama uživali, posebno Aleksandrov prezimenjak Blažo Jovanović. Tek 1962. godine obavljena je formalna nacionalizacija ove nekretnine i to suprotno tada važećem Zakonu o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta. Nakon dosta peripetija i sumnjivih namjera, Vlada bivšeg premijera Mila Đukanovića, potvrdila je konačno i pravosnažno rješenje Komisije za povraćaj i obeštećenje iz Bara i 27. maja 2010. godine usvojen je “zahtjev za povraćaj oduzetih imovinskih prava bivših vlasnika, nasljednika pok. Aleksandra Jovanovića iz Herceg Novog, tako što je izvršen povraćaj oduzete nepokretnosti zvane “Vila Jovanović“ u Igalu. Njegovom nasljedniku Jovanu, međutim, u skladu sa odredbama važečeg Zakona, istovremeno je odmah ispostavljen račun od čak 105.000 eura da uplati državi, prije ulaska u posjed vrijedne nekretnine, a sve na ime navodnih ulaganja u ovaj kompleks. Ispostavilo se da je taj iznos za vremešnog penzionera iz grada Arlinton u Teksasu već čitavu godinu nepremostiv problem da konačno vrati u posjed svoju vilu.

Umjesto rijetko pozitivnog primjera u procesu restitucije, tako se i ovaj otegao u nedogled

"Mi pripadamo jednostavnom svijetu, nijesmo pretenciozni, nijesmo bogati i oholi Amerikanci, već smo usvojili i odgojili 15 siročadi od kojih imamo već i unuke", priča sa sjetom za “Vijesti” iz dalekog Teksasa Jovan Jovanović, koji sanja dan kada će vratiti u svoju vilu u Herceg Novi.

Restitucija u nedogled

Umjesto rijetko pozitivnog primjera u procesu restitucije, tako se i ovaj otegao u nedogled, nažalost i novu dvogodišnju štetu, nasljednika bivšeg vlasnika.

"Pored toga mi čekamo odluku suda u pogledu zemljišta gdje se danas nalazi benzinska pumpa Jugopetrola u Igalu. Prihodom od naknade za to zemljište od 800 kvadrata, planiramo da otplatimo iznos koji Vlada tvrdi da je uložila u moju vilu", naveo je Jovanović koji nema 105.000 eura čije plaćanje je uslov da vrati u posjed cijelokupni kompleks gdje se nalazi vila više- milionske vrijednosti.

Njegov advokat iz Herceg Novog Miroslav Delić objasnio je “Vijestima” da je ulaganje države nastalo na način što je “iz svojih razloga država srušila stari pomoćni objekat koji je bio uz vilu i postavila novi”.

"Baš je smiješna priča da već dvije godine ne daju vlasniku da uđe u posjed vile u kojoj je uvedeno centralno grijanje koje je koštalo svega par hiljada i kao da to ima veze sa vlasništvom. Predlagao sam Ministarstvu finansija da Jovanović plati dio po dio, odnosno, prvo 10.000 eura za glavni objekat koji bi se vratio u posjed, a potom i ostalo. Rečeno mi je da to ne može već “sve ili ništa"", istakao je Delić napominjući da se niko ne pita koliko štetu trpi Jovanović koji već dvije godine ne koristi svoju vilu.

Crna Gora kao suvlasnik

Na pitanje “Vijesti” šta će se desiti ukoliko Jovanović u predviđenom roku do kraja prve polovine 2012. godine, ne uspije da nađe novac koji od njega država traži, iz Ministarstva finansija je odgovoreno:

"Utvrđeni iznos do sada nije uplaćen, a ukoliko u ostavljenom roku isti ne bude uplaćen ili nasljednici odbiju da ga uplate, na osnovu člana 18 stav 4 Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, nasljednici postaju suvlasnici na navedenom objektu u visini svog udjela u visini nepokretnosti, tj. država Crna Gora će postati suvlasnik u idealnom dijelu prema utvrđenom iznosu."

Advokat Delić objasnio da ukoliko Jovanović ne plati traženih 105.000 eura država će u ovoj luksuznoj nekretnini steći nekoliko procenata vlasništva

Iz Ministarstva su objasnili da se “navedeno zakonsko rješenje odnosi na slučajeve kada u periodu od oduzimanja do povraćaja dođe do povećanja vrijednosti objekta usljed ulaganja države ili opštine i ono se jednako primjenjuje na sve bivše vlasnike u postupku restitucije, pa i na nasljednike pokojnog Aleksandra Jovanovića”.

Advokat Delić objasnio da ukoliko Jovanović ne plati traženih 105.000 eura država će u ovoj luksuznoj nekretnini steći nekoliko procenata vlasništva.

Vlada pokušavala da je proda

Jovan Jovanović je u martu 2008, najviše zahvaljujući posredovanju ambasade SAD u Podgorici, u posljednji čas zaustavio prodaju vrijedne nekretnine čiju prodaju je, mimo njegovog znanja i uprkos zahtjevu za povraćaj imovine, država oglasila po početnoj cijeni od 2,25 miliona eura.

Na tender Ministarstva finansija stigle su tada dvije ponude za njenu kupovinu, među kojima je bio jedan poznati ovdašnji tajkun. Iz Ministarstva finansija su se tada branili da navodno nijesu ni znali da postoje bivši vlasnici ove vrijedne vile.

Čitav kompleks, inače, čini luksuzna kamena vila površine 239,4 kvadrata okružena starim palmama i plac od 2.100 kvadrata na kome se nalaze i pomoćni objekti.

Galerija

Bonus video: