Vuk uveo red u azil na Vrelima Ribničkim

Prije deset godina, kada je osnovan Azil za pse, pasa lutalica je bilo neuporedivo više na ulicama Podgorice, ali se njihov broj bitno smanjio
335 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2012. 21:26h

Najmirnija dva dana u uvijek bučnom azilu za pse na Vrelima ribničkim bila su kada smo uhvatili i u kavez zatvorili vuka, priča poslovođa Meho Musić

"Pobjegao je vlasniku, koji ga je držao u kavezu u Vranićima. Vuk je u naselju zaklao dva jareta i ostavio malo mesa. U jareće meso smo stavili pastu za uspavljivanje nadajući se da će se vratiti. Vuk je sišao s brda i nijesmo bili blizu kada je došao do mesa kako bismo bili sigurni da je pojeo, ali smo krenuli u potjeru nakon što je sredstvo za uspavljivanje počelo da djeluje. I zaista, sustigli smo ga u Vranićima pri brdu, pokušavao je da preskoči preko jedne međe, ali dalje nije mogao".

"Roditelji kupe djeci rasno štene sa svim papirima i poznatim porijeklom, i ono je lijepo dok je malo, međutim, kada poraste, psa odbace

U azilu i uvažena "gospoda" plave krvi

Neočekivano u azil "navrate" uvažena "gospoda" plave krvi - šnaucer, labrador, bernadinac, vučjak, put nanese ponekog pit bula, lovačkog psa i naravno, mješanci su rado viđeni, ujedno i najčešći gosti Azila za pse na Vrelima ribničkim u kojem, kaže Musić i dodaje, "na pansionu" trenutno boravi 67 pasa svih rasa i pasmina.

"Jutros je u azilu i novi stanar - mastif. Doveo ga je gazda, jer je bolestan. U pitanju je lakša veterinarska intervencija na oku, tako da će ubrzo biti zdrav", kaže Musić.

U jednom od kaveza je i šnaucer crne, sjane dlake a kako kaže Musić, ukoliko se vlasnik ne pojavi za 10-15 dana s papirima i dokazima o vlasništvu, pokušaće da udome psa. Musić je rekao da u posljednje vrijeme sugrađani u azilu dovede i rasne pse.

"Roditelji kupe djeci rasno štene sa svim papirima i poznatim porijeklom, i ono je lijepo dok je malo a i djeca se rado igraju. Međutim, kada poraste, roditelji psa odbace, jednostavno ostave ga na ulici. Ako se sam vrati, što se često dešava, jer nekada je pas uporan pa se vraća više puta, vlasnici ga dovedu u azil. Pojedini svoje ljubimce ne njeguju kada se razbole, a i tada na kraju završe na ulici, iako intervencije veterinara nijesu toliko skupe", rekao je Musić napomenuvši da se dešava da jedan pas i po pet-šest puta dolazi u azil, jer se vlasnici ne staraju o njemu kako bi to trebalo.

Najpoznatiji pas u gradu Medo

Musić je kazao da su i najagresivniji psi u azilu napadni dva do tri dana a onda se naviknu na ostale pse i ljude.

Udomljavanje pasa iz azila nije jednostavno i novi vlasnik mora ispuniti određene uslove

Prije deset godina, kada je osnovan Azil za pse, pasa lutalica je bilo neuporedivo više na ulicama Podgorice, ali se njihov broj, kaže Musić, bitno smanjio.

"Najpoznatiji pas u gradu je Medo iz Ulice Ivana Vujoševića. Dovodimo ga povremeno na vakcinaciju i preglede. Potom ga vratimo, jer se stanari dobro brinu o njemu. Jednom smo ga malo duže zadržali u azilu, a morali smo ga vratiti jer se ispred azila okupilo sigurno 15 stanovnika Ulice Ivana Vujoševića. Medov primjer nije usamnjen, kod solitera Pet udovica stanari hrane dva psa mješanca, isto i kod Tarinih garaža i kod novih zgrada u blizini Dječije bolnice", rekao je Musić.

Najopasnije hvatanje psa u prodavnici

Psi se hvataju širom grada a najuzbudljivije spasavanje psa, prema riječima Musića, desilo se na Koniku, a najopasnije je bilo u jednoj prodavnici.

"Na Koniku smo morali da spojimo dvije stube kako bi se spuštili šest metara u septičku jamu, gdje je bio pas mješanac. Jednom je rotvajler pobjegao vlasniku, koji živi u Maslinama i ušao u supermarket. S obzirom na njegovu veličinu i snagu, a bio je veoma opasan, prodavačice u marketu su se veoma uplašile. Međutim, jedna od njih se dosjetila – otvorila je konzerve sa hranom za pse i malo pomalo izvela ga iz marketa. U međuvremenu smo i mi došli i uspjeli smo da ga uhvatimo. Takvom psu uvijek moraju da priđu dva čovjeka. Ukoliko jednog napadne, drugi može da reaguje sa hvatalicom", rekao je Musić.

On je napomenuo da u azilu imaju lovačkih pasa, poentera, dalmatinaca.. Musić je naglasio da udomljavanje pasa iz azila nije jednostavno i da novi vlasnik mora ispuniti određene uslove.

Najčuveniji stanar azila nije pas, kako se očekuje, nego mačka pronađena prije dva mjeseca na Cvijetinom brijegu

U Azilu sa pse rade još tri radnika a prema riječima Musića potrebna je velika ljubv prema životinjama da bi se radio taj posao.

"I dok sam živio u Bijelom Polju, imao sam svoj par volova koji ništa nijesu radili. Prosto, volio sam da imam i da se staram o takvim stvorenjima. Životinja osjeća koliko je čovjek voli", rekao je Musić.

Mačka kraljica azila

Najčuveniji stanar azila nije pas, kako se očekuje, nego mačka. Musić kaže da je pronađena prije dva mjeseca na Cvijetinom brijegu.

"Vjerovatno je udario automobil. Bila je u jednoj vrsti kome nedjelju dana. Za to vrijeme psi su na nju lajali, ali ona nije reagovala, samo je nepomično ležala. Kada se malo oporavila, veterinari su uradili svoj dio posla i sada se slobodno šeta između kaveza. Tražili su da je udome, ali je nijesmo dali. Ona nam je mezimica, jer se ne boji pasa", rekao je Musić napomenuvši da još ime nije dobila.

Galerija

Bonus video: