Traže od Vujanovića da povuče odluku o suspenziji Čobeljića

Čobeljić je pozvao nadležne da upoznaju crnogorsku javnost sa razlogom zbog kojeg svojim prisustvom šteti obavljanju služe u vojsci
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2011. 19:50h

Predstavnici Unije slobodnih sindikata i NVO Građanska alijansa zatražili su od predsjednika države i vrhovnog komandanta vojske Filipa Vujanovića da povuče odluku o suspenziji predjednika sindikalne organizacije Vojske Crne Gore Nenada Čobeljića.

Oni su se okupili ispred zgrade Predsjednika Crne Gore kako bi zatražili hitan prijem predstavnika sindikalne organizacije Vojske kod njega i članova Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Milan Radović iz NVO Građanska alijansa ocijenio je da je davanje otkaza kroz suspenziju vođi sidnikalne organizacije jedan od primjera najkrupnijeg kršanje ljudskih prava u 2011.

"Očekujemo da će protest probuditi kod njih osjećaj potrebe da čuju ljude, a ne da slušaju samo one koji nad njima komanduju", rekao je Keković

"Ukoliko nijesu koji su razlozi zašto ti ljudi nijesu već suspendovani, jer po svim standardima ljudskih prava oni protiv kojih se vodi postupak zbog kršenja ljudskih prava moraju biti udaljeni iz službe. Došli smo u situaciju da upravo ti pojedinci koji su optuženi pred nadležnim inicirali da vođa sindikata bude suspendovan. To je jedan skandal i ogromna blamaža i sramota za državne institiucije", poručio je on.

TV Vijesti, Ana Manojlović

Kako je kazao očekuje od predsjednika da odluku što hitnije povuče, pa čak i prije Nove godine.

U Vojsci se dešavaju stvari koje Crnu Goru neće povesti u Evropu

Predsjednik Unije slobodnih sidnikata Srđa Keković kazao je da već godinu dana sindikat pokušava da dođe do članova savjeta i prenese im da se u Vojsci dešavaju stvari koje Crnu Goru neće povesti u Evropu.

"Očekujemo da će protest probuditi kod njih osjećaj potrebe da čuju ljude, a ne da slušaju samo one koji nad njima komanduju i one koji svojim djelovanjem, po meni, pokušavaju da sakriju neke stvari koje se u vojsci dešavaju", poručio je Keković.

On je podsjetio da je pod pritiscima od 450 članova njih 200 moralo da napusti sidnikalnu organizaciju, kao i da se njihovim članovima prijeti otkazima, ne dozvoljava da napreduju, kao i da ih sele u druge opštine.

Čobeljić je poručio da se treba što prije preuzeti konkretne mjere da se zaustavi "permanentno kršenje ljudskih prava i sloboda zaposlenih u Vojsci" i da se Ministar odbrane i Načelnik generalštaba pozovu na odgovornost jer 14 mjeseci nijesu preduzeli ništa da spriječe takve aktivnosti, već suprotno.

Kako je kazao obrazloženje o suspeniziji nije dobio, već rješenje o udaljenju sa dužnosti.

"Tu su se pozvali na jedan član zakona i tri tačke zakona o vojsci koje apsloutno ne stoje. Ja odgovorno tvrdim da je kompletan postupak neosnovan, sproveden mimo zakona i ne postoje razlozi za moje udaljenje sa dužnosti", kazao je on.

Čobeljić je pozvao nadležne da upoznaju crnogorsku javnost sa razlogom zbog kojeg svojim prisustvom šteti obavljanju služe u vojsci.

Galerija

Bonus video: