Tužiće Katnića jer im je smanjio plate zato što su štrajkovali

Umanjenje plate za vrijeme obustave rada je određeno bez rješenja, koje je trebalo da da poslodavac. A zaposlenim poslodavac nije ministar finansija, kažu u Osnovnom sudu
61 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Katnić, Foto: Savo Prelević
Milorad Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.12.2011. 19:28h

Zaposleni službenici i namještenici Osnovnog suda u Podgorici najavili su da će protiv ministra finansija Milorada Katnića podnijeti krivičnu prijavu, jer im je smanjio plate zato što su štrajkovali.

U saopštenju navode da Katnić nije donio rješenja o tome i konstatuju da on, pošto im nije poslodavac, nema pravo tako da postupa.

Iz sindikalne organizacije tog suda tvrde da je javnost upoznata sa nepravdom koja im je nanijeta kada im je ministar “uzeo po oko 120 era na plate koje se kreću do 290 eura”.

"Ali nijesu upoznati da su dijeljenjem trinaeste plate, odnosno zimnicom i prekovremenim radom, opet stavljeni na marginu i nijesu dobili ništa, dok su svi sudovi, osim Privrednog suda u Podgorici, dobili novac u visini plate, iako ne znamo kako je ta isplata imenovana. Svi znamo kako je ministar finansija i svi ostali u horu naglašavao 'nema para', a onda dolazi do isplate 13. plate svim ministarstvima. Zaposleni u sudu se moraju zapitati - ko je ovdje lud, zbunjen, normalan i kome je kriza”, piše u njihovoj izjavi.

Oni traže objašnjenje kako za njih nema novca ni za dane pravosuđa, niti za 8. mart i uvijek uz obrazloženje da su najbrojniji.

“Umanjenje plate za vrijeme obustave rada je određeno bez rješenja, koje je trebalo da da poslodavac. A zaposlenim poslodavac nije ministar finansija i oni znaju da je isti ušao u zonu krivične odgovornosti, samo je pitanje da li on to zna. Da li zna da će zaposleni tokom januara odlučiti da li će i pokrenuti njegovu krivičnu odgovornost. Pitanje je da li ministar zna da će zaposleni u Osnovnom sudu, već prvog radnog dana u januaru, podnijeti tužbene zahtjeve za isplatu oduzetog i to sve preko advokata i koliko će ga tada koštati vraćanje plate”, saopštili su iz tog suda.

Na svakih 120, uplatiće još po 500 eura

Upozoravaju ministra da će na svakih 120 eura platiti još, otprilike 500 eura troškova po advokatskoj tarifi.

Oni su tražili i od predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da im objasni zašto su izostavljeni u raspodjeli trinaeste plate, koja ih je, kako tvrde, obavijestila da u propisima nije predviđena mogućnost za isplatu “zimnice i “13. plate”.

“Odluke o isplatama naknada na koje ukazujete kao i nagrade pojedinim zaposlenim u sudovima, kada se za to steknu zakonom propisani uslovi, donose predsjednici sudova, a predsjednik Vrhovnog suda nije ovlašćen da iste preispituje i stavlja van snage, a naročito nema uvid u to koji je službenik odnosno namještenik i u kom sudu radio prekovremeno, odnosno ispunio uslov za nagrađivanje”, navodi se u odgovoru Medenice.

Pavličić: Nije bilo trinaeste plate

Pomoćnik ministra finansija Nemanja Pavličić demantovao je da su u ministarstvima podijeljene trinaeste plate.

"Što se tiče trinaeste plate, nikome je nismo davali već smo morali da sa budžetskih jedinica preusmjeravamo sredstva kako bi ispunili budžetske obaveze za penzije i socijalu. Ako je neko dao varijabile, mimo zarada, za decembar, to je urađeno bez saglasnosti Ministarstva finansija i to je nenamjenski potrošen novac, ako je to tačno”, kazao je Pavličić “Vijestima”.

Zarade zaposlenim u Osnovnom sudu, prema njegovim riječima, obračunavali smo u skladu sa Zakonom o štrajku.

“Više puta smo tražili od Osnovnog suda u Podgorici da nam dostavi spiskove sa podacima koliko je zaposlenih radilo puno radno vrijeme za vrijeme štrajka.

Predsjednik Osnovnog suda nam je dostavio odgovor u kojem je naveo da su svi zaposleni u tom sudu za vrijeme štrajka radili puno radno vrijeme, što je neozbiljno jer svi znaju da su štrajkovali prvo po sat, pa onda po tri sata" rekao je Pavličić.

Bonus video: