Odbornici: Možda su Šukovićevi tiketi spas za kolašinsku krizu

Lokalni opozicioni odbornici smatraju daje uprava u ogromnim teškoćama za koje se ne nazire rješenje
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2011. 19:55h

Skoro dva sata trajalo je postavljanje i odgovaranje na odbornička pitanja danas u kolašinskom parlamentu, a tek nešto više vremena od toga potrošeno je na ostalih 13 tačaka dnevnog reda.

Odbornici opozicije postavljali su pitanja, uglavnom predsjedniku Opštine Darku Brajuškoviću, a tek poneko nadležnim službama. Pitanja su se odnosila na oblasti finansija, infrastrukturna ulaganja i aktuelnu isplatu otpremnina onima koji su višak u lokalnoj upravi.

Značajnu pažnju odbornika izazvala je i odluka o privremenom finansiranju budžetskih obveznika, za prva tri mjeseca naredne godine, to jest dok ne bude donesen budžet. To je bila prilika da se još jednom odbornici osvrnu na finansijski kolaps kolašinske lokalne uprave i navedu razloge za koje smatraju da su tome doprinijeli.

Očigledno je da ne znate kako da riješite probleme. Trebalo bi vam 11 godina da se razdužite od prihoda koje imate, pod uslovom da se ništa ne troši. To su rezultati vašeg rada minule četiri godine i nemate se čime pohvaliti

“Očigledno je da ne znate kako da riješite probleme. Trebalo bi vam 11 godina da se razdužite od prihoda koje imate, pod uslovom da se ništa ne troši. To su rezultati vašeg rada minule četiri godine i nemate se čime pohvaliti. Zvali ste investitorima one ljude koji su kupovali našu zemlju, da bi je preprodavali i bogatili se. Kakvi investitori kad na području kolašinske opštine nije otvoren nijedan pogon niti iko zaposlen”, kazala je Željka Vuksanović iz SDP-a.

Njene kolege iz SNP-a i Nove bili su sličnog mišljenja, pa su ponovljene već u više navrata iznošene kritike na račun vladajuće koalicije DPS-Grupa građana.

Alekasandar Dožić, odbornik SNP-a, savjetovao je „realno sagledavanje stanja”, naročito prihoda budžeta, koji su „sve manji i manji”. Prema njegovim riječima, lokalna uprava treba da izbjegava kredite i treba da nađe nove načine za rješavanje krize.

"Vratiće se investitori"

Za Dragoljuba Bulatovića iz Nove, odluka o privremenom finansiranju je, kako je kazao, „nešto između donošenja budžeta i prinudne uprave”.

Na drugoj strani, predstavnici vlasti „priznali” su tešku situaciju, ali i izrazili optimizam kada je riječ o načinima izlaska iz krize. Potpredsjednik Opštine Đorđije Živković smatra da će se investitori vratiti, a da je finansijski kolaps lokalne uprave izazvao veliki broj zaposlenih u administraciji, ali i globalna kriza.

Živković je obavijestio odbornike o nekoliko reprogramiranih kredita, koji će, zbog značajnog smanjenja aniuiteta omogućiti lakše funkcionisanje lokalne uprave. Brajušković je u završnoj riječi detaljno informisao lokalni pralament o dijelu duga prema dobavljačima, koji je do sada izmiren i reprogramiran.

Umjesto dva, ubuduće tri potpredsjednika

Odbornici su danas, između ostalih, donijeli i odluku, prema kojoj će, umjesto dosadašnja dva, u Opštini od sada biti tri potpredsjednika.

Izvršna vlast „pojačana” je Đurom Miloševićem iz Grupe građana i dosadašnjim savjetnikom u kabinetu predsjednika SO. On će uz kolege iz DPS-a Živkovića i Dragomira Dulovića ubuduće obavljati funkciju potpredsjednika.

Prihvaćen je i izvještaj o stanju uređenja prostora i stanju u oblasti zapošljavanja na kraju trećeg kvartala ove godine. Odbornici su izglasali i programe rada za narednu godinu JP Komunalno, Vodovod i kanalizacija i JU Centar za kulturu. Donesen je i program rada SO za narednu i prihvaćen izvještaj o ostvarivanju plana za ovu godinu.

Značajan dio zasjedanja odbornici kolašinskog parlamenta posvetili su komentarisanju pisanja “Vijesti”.

Mnogi odbornici su duhovitim opaskama komentarisali izjavu predsjednika SO Mila Šukovića našem listu o tome kako je prošle godine na kladionici zaradio 36.000 eura. Na početku duhovite komentare i predloge, među kojima je bilo i onih da se opštinsko kreditno zaduženje „uloži“ na tikete sportskih kladionica, ubrzo su zamijenili žustri tonovi. U svađi Šuković i Dragoljub Bulatović su jedan drugom uputili mnogo riječi neprimjerenih parlamentarnoj terminologiji.

Zavjera protiv Bulatovića

Bivši gradonačelnih Mileta Bulatović, koji je danas zasjedanju lokalnog parlamenta prvi put prisustvoavao u svojstvu odbornika, iskoristio je govornicu da iznese sumnje o „zavjeri protiv njega i Kolašina“.

Prema njegovom mišljenju, on je žrtva zavjere „jedne dnevne novine, SDP-a i jedne NVO“. Iako nije pomenuo o kojoj novini je riječ, prilično precizno je citirao neke od naslova našeg lista.

“Pišu prizemne tekstove o tome koliko je skupo u Kolašinu, slikaju čopore pasa oko fontane, interesuje ih, evo sada, i šta je sa nekakvim zgradama. Već godinu dana sve rade da oblate Kolašin. Čekaju moje hapšenje svaki dan. Nećete me moći hapsiti kako ste mislili”, poručio je Bulatović, mada je ostalo nejasno kome.

Bulatović je obavijestio odbornike da je, kako je kazao, „protiv Kolašina“ podneseno 14 krivičnih prijava. Ostalo je nejasno i to ko je podnosio sve te krivične prijave, jer je javnosti poznata samo jedna iz 2009. godina, koju je državnom tužiocu podnio OO SDP.

Galerija

Bonus video: