Risan i Zelenika prazni, a nema privezišta za ribarice i plovila

Ribarice će se tako i dalje vezivati po starim mulima gdje ribari nemaju uslova da kvalitetno održavaju brod i svoje mreže ili obavljaju prekrcaj ulova
150 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2011. 18:16h

Iako je problem nepostojanja adekvatnih vezova za stalni smještaj brojnih vrsta plovila u Boki prisutan već nekoliko godina, država do sada osim verbalno, nije učinila ništa da se problem riješi.

Čak je i najavljena izgradnja ribarske luke u Njivicama u kojoj je prema ranijim obećanjima činovnika Ministarstva pomorstva, pored ribarskih brodova mjesto trebalo da nađe i dio tehničkih plovnih objekata za izvođenje hidrograđevinskih radova, dovedena u pitanje nakon bunta i peticije dijela građana Herceg Novog.

Ribarice će se tako i dalje vezivati po starim mulima gdje ribari nemaju uslova da kvalitetno održavaju brod i svoje mreže ili obavljaju prekrcaj ulova, a vlasnici barži, glibodera, plutajućih dizalica, pontona i remorkera bez kojih se ne može ni zamisliti gradnja i održavanje obalne infrastrukture, strepjeće za svoja plovila prilikom svakog jačeg nevremena, ili će ih stalno prozivati mještani nezadovoljni što na mjesnim operativnim mulima vezani stoje hidrograđevinski brodovi.

Slično je i sa vlasnicima turističko-izletničkih brodića za koje država takođe nije obezbijedila stalne vezove, pa se oni van sezone, ostavljaju po raznim mulima i javnim pristaništima u Boki, posebno u Tivtu.

Brigo moja, pređi na drugoga

Zanimljivo je da država nije odredila ni mjesto gdje će se ostavljati i uz naknadu čuvati brodovi u raspremi ili plovila zaplijenjena zbog raznih prekršaja tokom trajanja sudskih postupaka protiv njihovih vlasnika.

Svaki od tih slučajeva rješava se po principu „štapa i kanapa“ i maksime „brigo moja, pređi na drugoga“, a najveće probleme u svemu ima Lučka kapetanija i njena inspekcija koja mora da zavodi i sprovodi red na moru.

"JP “Morsko dobro” konstantno insistira kod obrađivača državnih studija lokacija na primorju i nadležnih organa da se odredi posebna lokacija za izgradnju adekvatnog privezišta za tehnička plovila, a takođe, predlogom realizacije ugovora za korišćenje privezišta, tražimo mogućnost za što hitnije obezbjeđenje veza za ova plovila", kazala je „Vijestima” portparol “Morskog dobra” Sandra Radulović.

Inače, tehnička plovila kojih najviše ima specijalizovana hidrograđevinska firma “YU Briv” iz Kotora, kada se ne koriste za gradnju obale, objekata uz more, uređenje plovnih puteva ili postavljanje podvodne infrastrukture, vezuju se na više lokacija u Boki, a mještani se tim povodom često bune ne želeći barže, bagere i remorkere u svojoj blizini.

Na pitanje da li je “Morsko dobro” predlagalo Ministarstvu pomorstva ili Ministarstvu održivog razvoja i turizma neke lokacije na primorju na kojima bi se uredili vezovi za trajni smještaj tehničkih plovnih objekata i turističkih brodova van sezone i koje su to lokacije, Radulović je odgovorila da su “vlasnici tehničkih plovnih objekata i turističko-izletničkih brodova koji nijesu obezbijedili vez u nekoj od luka od lokalnog značaja u više navrata obavještavani da su mjesta za privez njihovih plovila isključivo u lukama, a nikako u pristaništima, te da stupe u kontakt sa korisnicima luka u cilju obezbjeđivanja veza za svoja plovila.

Neiskorišćene luke

Inače, među bokeljskim lukama trenutno je potpuno neiskorišćena luka Risan kojom gazduje kotorska firma „Bastion Commerce”, a veoma malo se koristi i Luka Zelenika.

Ostale luke su specifične namjene – u Kotoru je luka za kruzere i jahte, u Bijeloj je brodogradilišna luka, a u Tivtu marina “Porto Montenegro” u kojoj je nezamislivo da se neugledni remorkeri ili izletnički brodići pojave “u društvu” ultraluksuznih, skupocjenih jahti.

Galerija

Bonus video: