Radunović: U 2012. pacijenti će moći sa knjižicom kod privatnika

Za sljedeću godinu najavljena izrada nacionalnih planova i strategije za potrošnju ljekova, borbu protiv šećernih, rijetkih bolesti, zloupotrebu alkohola...
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2011. 16:32h

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović kazao je da očekuje da će "administrativni problemi" koji su se pojavili u funkcionisanju Mreže zdravstvenih ustanovama nestati poslije Nove godine, kada bi pacijenti trebalo da nesmetano usluge dobijaju u privatnim ustanovama.

Do zastoja je došlo nakon što ustanove koje su dužne da izdaju potvrde pacijentima da na određenu uslugu treba da čekaju duže od 30 dana, odbijaju da urade isto. Takve potvrde izdaju Klinički centar Crne Gore i beranska bolnica.

Radunović je, na godišnjoj konferenciji za novinare, kazao da se ministarstvu obratio samo jedan pacijent, kojem mu je uskraćena potvrda na kardiologiji Kliničkog centra Crne Gore, uz vrlo neljubazno ponašanje osoblja.

On je ponovio da su ustanovama koje su dužne da daju potvrde pacijentima proslijeđena uputstva kako da se ophode sa pacijentima u tim slučajevima.

"Ta potvrda je ulaznica za privatne ordinacije. Nakon obraćanja pacijenta, proslijedio sam Fondu za zdravstveno osiguranje i Kliničkom centru Crne Gore da se to nikad više ne ponovi i napravio sastanak", kazao je Radunović.

Ministar je objasnio da takva potvrda jedino nije neohodna za oftalmologa u Beranama, jer tamo nema očnog ljekara.

Cilj je kvalitet

"Cilj nam je bio da u konkurenciji javnog i privatnog ispliva kvalitet, a na dobrobit pacijenata", poručio je Radunović, i pozvao sve pacijente koji smatraju da im je na neki način povrijeđeno pravo na zdravstvenu zaštitu, isto prijave zaštitnicima.

Pacijenti će dopunskim osiguranjem učestvovati u plaćanju liječenja, a pritom će biti oslobođeni participacije

"Pored zdravstveno-sanitarne inspekcije, kontrole rade i tržišna i turistička inspekcija. Nakon posljednjih konsultacija sa ministrom održivog razvoja i turizma, Predragom Sekulićem usaglasili smo se da mora biti primijenjen do kraja, i mi ćemo na tome insistirati", rekao je Radunović.

Zakon mora biti primijenjen do kraja

Osvrćući se na izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju, on je kazao da će pacijenti dopunskim osiguranjem učestvovati u plaćanju liječenja, a pritom će biti oslobođeni participacije.

Radunović je za sljedeću godinu najavio izradu nacionalnih planova i strategija za potrošnju ljekova, borbu protiv šećernih, rijetkih bolesti, zloupotrebu alkohola, rano otkrivanje tuberkuloze kao i za unaprjeđenje kvaliteta i bezbjednosti u zdravstvu.

Planirani su, kako je naveo, i predlozi zakona o izmjenama i dopunama o zaštiti prava mentalno oboljelih i o matičnim ćelijama.

On je najavio i nastavak ulaganja u infrastrukturu. Planirano je obezbjeđivanje reanomobila za hitnu pomoć u gradovima gdje oni nedostaju, sa 500 hiljada eura biće obnovljena oprema za domove zdravlja, a biće nabavljen i skener u Kotoru.

Traženje mita za svaku osudu

Radunović se osvrnuo i na štrajk medicinara, koji traje od 30. oktobra. Prema njegovim riječima, činjenica da medicinski radnici štrajkuju nije uticala na zdravstvenu zaštitu pacijenata, jer nijedan pacijent nije vraćen bez potrebne usluge.

Mikulić "Medicinski radnici su položili ispit himanosti. Zahtjevi zdravstvenih radnika su opravdani i ovo je skretanje pažnje na njihov položaj, ali trenutak u kojem živimo moramo podijeliti sa svima", rekao je Radunović.

Ministar je kazao i da je država ta koja treba da obezbijedi valorizaciju rada zdravstvenih radnika, ali da je posezanje za mitom u zdravstvenom sistemu za svaku osudu.

"Država mora da obezbijedi valorizaciju rada zdravstvenih radnika, ali uzimati novac i zarađivati na muci bolesnih zaslužuje moju osudu", kazao je Radunović, ne želeći da komentariše presudu protiv radiologa Andrije Mikulića, zbog primanja mita.

Galerija

Bonus video: