Bivši službenik policije: Veljović me obmanjuje za stan

"Tražim od direktora UP, Ašanina, Vratnice i Tatara da ispune moralnu i zakonsku obavezu i da održe riječ"
338 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2011. 08:52h

Bivši službenik Uprave policije Marko Gajović koji je povrijeđen prilikom obavljanja službene dužnosti prije 11 godina i koji je postao trajno nesposoban za obavljanje posla, godinama pokušava da riješi stambeno pitanje, međutim, i pored nekoliko obećanja od sada već odlazećeg direktora Veselina Veljovića i njegovih službenika, kako on tvrdi, nije uspio da dobije stan koji ga je sljedovao.

"Postao sam službenik policije 1997. godine, radio sam u dežurnoj službi CB-a Podgorica. Teško sam povrijeđen 14. aprila 2000. godine, prilikom obavljanja policijskih poslova obezbjeđenja sada pokojnog Mladena Klikovca. Prilikom čuvanja, bačena je eksplozivna naprava - ručna bomba “M52” u sobi Kliničkog centra u kojoj je Klikovac ležao, a ja sam se tada nalazio u blizini. Tom prilikom sam zadobio teške povrede nogu", rekao je Gajović, zbog čega je čak četiri puta operisan.

U strašnoj eksploziji geleri su gotovo potpuno deformisali noge, naročito stopalo desne noge, a Gajoviću je zbog jake detonacije 40 odsto oštećen sluh.

"Kao posljedica ovih povreda postao sam doživotni invalid, a od doktora ortopeda Žarka Dašića, proglašen sam trajno nesposobnim za rad", istakao je Gajović.

Nakon toga, kako je naveo bivši službenik UP, počinje njegova dugogodišnja borba oko rješavanja stambenog pitanja, koji mu po zakonu pripada.

"Pred kraj 2006. obratio sam se zahtjevom direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću, da mi se riješi stambeno pitanje. Predao sam svu dokumentaciju koju sam dobio od doktora. Načelnik CB-a Predrag Ašanin dao je tada pozitivan predlog da mi Veljović izađe u susret. Ali nijesam dobio to isto i od Veljovića. U februaru 2008. godine obratio sam se ombudsmanu Maji Lekić koja je zvala šefa Veljovićevog kabineta Petra Krstajića. On je nakon razgovora s direktorom obećao da ću dobiti stan čim bude podjela", naveo je Gajović.

Obećanja, obećanja...

Gajović je čekao na obećanja sve do septembra 2010. godine kada se kao invalid UP-a prijavio na konkurs za podjelu stanova. Međutim, od svega ponovo nije bilo ništa...

"Iako sam predao svu dokumentaciju nijesam dobio stan. Uputio sam žalbu predsjedniku sindikata policije Dušku Vratnici, koji mi je rekao da me je sljedovao stan prema članu 23 Pravilnika sindikata UP. Obratio sam se 24. januara ove godine Darku Ivanoviću i u emisiji „Robin Hud“ i iznio moj problem. U emisiji je gostovao Aco Tatar kao predstavnik sindikata UP, koji je tada priznao da je napravljen propust i da imam čvrsto obećanje direktora Veljovića da ću u dogledno vrijeme dobiti stan", kazao je Gajović, koji je nakon emisije primljen kod Predraga Ašanina.

"On mi je obećao da ću stan dobiti do Dana državnosti, odnosno 21. maja ove godine. I to obećanje nije ispunjeno. Do Ašanina sam došao ponovo 24. maja i tada zaprijetio da ću ponovo da idem kod Darka Ivanovića. On je zvao Veljovića i zamolio me da to ne radim. Opet su dali obećanje da ću stan dobiti za dva mjeseca, ali su po ko zna koji put to i prekršili", rekao je Gajović.

On je dodao da se nakon toga obraćao ponovo Petru Krstajiću i dostavio dokumentaciju 10. septembra, da se obratio pismom i premijeru Igoru Lukšiću od koga za ova dva mjeseca nije dobio nikakav odgovor.

"Tražim od direktora UP, Ašanina, Vratnice i Tatara da ispune moralnu i zakonsku obavezu i da održe riječ"

"Tražim od direktora UP, Ašanina, Vratnice i Tatara da ispune moralnu i zakonsku obavezu i da održe riječ koju su dali tačno prije godinu dana u emisiji “Robin Hud”. U protivnom biću prinuđen da se obratim svim NVO i medijima u Crnoj Gori da mi pomognu, jer ja više nema kud"; zaključio je Gajović.

Klikovac ubijen u četvrtom atentatu

Nepoznate osobe su u aprilu 2000. godine bacile kroz prozor bolničke sobe bombu na Odjeljenje ortopedije, gdje je pod nadzorom policije tada čuvan sada pokojni Mladen Klikovac. U brutalnom napadu ranjen je Gajović i policajac Stanko Živanović.

Policajci su obezbjeđivali Klikovca koji se liječio od rana zadobijenih kada je na njega u jednom podgoričkom kafiću, iz obližnjeg parka pucala, takođe, još uvijek nepoznata osoba. Bomba je bila namijenjena Klikovcu, ali je on tada uspio da preživi.

Prema tadašnjim informacijama, na Klikovca su se okomili "bombaši" jer se on, navodno, bavio davanjem novca uz kamatu.

Nakon tri neuspjela atentata, Klikovac je ipak ubijen u martu 2003. ispred restorana “Kod Puca” u podgoričkom naselju Zabjelo, kada je izlazio iz svog automobila. Napadač je iz mraka ispalio hitac iz lovačkog karabina sa snajperom i pogodio Klikovca u stomak. Ubrzo je izdahnuo od zadobijenih povreda.

Četiri godine čekao pare za operaciju

Marko Gajović je u septembru 2007. godine od Uprave policije i Veselina Veljovića tražio i 6.000 eura za operaciju kod dr Slavka Tomića u beogradskoj ortopedskoj klinici na Banjici.

"Tražio sam da mi se odobri novac za operaciju, ali nijesu mi ga dali. Sve dok 2011. godine nijesam odlučio da potražim pomoć i obratio se voditelju emisije „Robin Hud“. Tek nakon te emisije dobio sam novac i to ne od Veljovića, već od sekretara sindikata UP", rekao je Gajović.

Mugoša navodno pomaže oko stana

Iz Uprave policije saopšteno je “Vijestima” da se rješavanje stambenog pitanja Marka Gajovića “tretira u dužem periodu”.

"S obzirom na to da Gajoviću nije dodijeljen stan do uspostavljanja Uprave policije kao samostalnog organa, menadžment ove Uprave je radi rješavanja ovog pitanja preduzeo konkretne mjere. Tako je s gradonačelnikom Podgorice Miomirom Mugošom u neposrednom kontaktu dogovoreno da se Gajoviću riješi stambeno pitanje na način što će lokalna samouprava obezbijediti stambenu jedinicu za njega, što će se rješavati shodno proceduri ove Opštine", navedeno je u dopisu „Vijestima“ iz Uprave policije.

Galerija

Bonus video: