U planu bratimljenje Plava i Dečana

Bratimljenje opština, kako se čulo na skupu, dalo bi mogućnost učešća u otvaranju puta Dečane-Plav
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2011. 19:23h

Na inicijativu Udruženja Crnogoraca Kosova, u prostorijama Opštine Dečane, u četvrtak je održan razgovor o bratimljenju opština Dečane i Plav.

Ispred Udruženja Crnogoraca Kosova u razgovorima su učestvovali predsjednik Slobodan M. Vujačić, potpredsjednik Petrit Hakaj i počasni član udruženja Hasan Đonbaljaj, dok su opštinu Plav predstavljali predsjednik Skender Šarkinović, Adem Miljuš, glavni administrator opštine, te predsjednik SO Plav Ramo Kolašinac.

Teme razgovora su osim datuma bratimljenja dvije opštine bile i otvaranje puta Dečane-Plav, te rješavanje ustavno-pravnog položaja crnogorske zajednice i okupljanje dijaspore Crne Gore na Kosovu.

Teme razgovora su osim datuma bratimljenja dvije opštine bile i otvaranje puta Dečane-Plav

“Bratimljenje opština daje mogućnost učešća u otvaranju puta Dečane-Plav, koji bi bio od kapitalnog interesa u ekonomskom i svakom drugom smislu za obje opštine i države. Ukoliko bi započela izgradnja puta sa tunelom, Plav bi bio dalek svega 25 kilometara. Usaglasili smo da zajedno s Udruženjem Crnogoraca Kosova, Opština Dečane uzvrati posjetu u 2012. godini do kraja februara, te da se čin bratimljenja održi i potpiše u Crnogorskoj kući u Prištini”, navodi se u saopštenju Udruženja Crnogoraca Kosova, u kojem se zaključuje “da je ovo jedna od mnogih inicijativa Udruženja, koja će doprinijeti rješavanju ustavno-pravnog položaja crnogorske nacionalne zajednice”.

Inicijativu Udruženja prihvatio je i predsjednik Opštine Dečane Rasim Selmanaj.

Šarkinović je “Vijestima” kazao, da je poziv na bratimljenje sa zadovoljstvom prihvaćen, te da će do potpisivanja protokola o bratimljenju doći do polovine naredne godine.

“Smatram da ćemo do 1. maja naredne godine potpisati protokol o bratimljenju. Upoznaćemo resorno ministarstvo s pomenutim aktivnostima i na jednoj od naredih sjednica SO Plav treba donijeti odluku o potpisivanju protokola o bratimljenju. Opština Dečane je nama najbliža opština na Kosovu”, kazao je Šarkinović.

Galerija

Bonus video: