Pacijenti koji čekaju duže od 30 dana moraju dobiti potvrde

Iz javnih ustanova još nije upućen nijedan pacijent kod privatnika koji su sa Fondom potpisali ugovore o umrežavanju u zdravstveni sistem još u novembru
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2011. 14:15h

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenan Hrapović kazao je da su zdravstvene ustanove dužne da izdaju potvrde pacijentima koji na uslugu čekaju duže od 30 dana.

Kako su "Vijesti" objavile, iz javnih ustanova još nije upućen nijedan pacijent kod privatnika koji su sa Fondom potpisali ugovore o umrežavanju u zdravstveni sistem još u novembru.

Hrapović je, na godišnjoj konferenciji, kazao da se pojavljuju "problemi u proceduri" u funkcionisanju Mreže, i naglasio da su potvrde, uz ostalu dokumentaciju, dostavljene na vrijeme svim ustanovama.

"Jasno je definisano da pacijent ne smije da čeka više od 30 dana na specijalistički pregled u javnim zdravstvenim ustanovama. Ako čeka duže od toga, medicinska sestra je dužna da izda odgovarajuću ovjerenu potvrdu, sa kojom svaki građanin može da dobije zdravstvenu uslugu u privatnoj klinici sa kojom je Fond potpisao ugovor", kazao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, potvrda služi Fondu da bi se spriječilo nekontrolisano slanje pacijenata.

dr Kenan Hrapović

Nova Lista

Hrapović je predočio i da je Fond nedavno usvojio proširenu Listu lijekova, koji se izdaju na teret Fonda, i riječ je o prvoj izmjeni nakon četiri godine.

"Nova lista sadrži 531 lijek u 699 farmaceutskih oblika i 1.162 doze. Novu Listu čije lijekovi koji pokrivaju najveći broj patoloških stanja u državi i obezbjeđuju kvalitetnu i savremenu farmakoterapiju osiguranivima na svim nivoima zdravstvene zaštite”, rekao je Hrapović.

Fond će i dalje voditi računa o potrebama i kvalitetnom liječenju svojih osiguranika i raditi na redefinisanju Liste

"Fond će i dalje voditi računa o potrebama i kvalitetnom liječenju svojih osiguranika i raditi na redefinisanju Liste. Razvijanjem svijesti pacijenata, ali i ljekara o adekvatnoj primjeni lijekova i svrsishodnom propisivanju obezbijedila bi se veća sredstva za finansiranje i drugih savremenih lijekova”, kazao je Hrapović.

Velika i neracionalna upotreba lijekova pored primarno lošeg dejstva na zdravlje pacijenata, kazao je, predstavlja i ozbilajn atak na državnu kasu, iz koje se plaća neracionalna upotreba lijekova.

Smanjena dugovanja

Hrapović se pohvalio i činjenicom da su smanjena zaostala dugovanja javnih zdravstvenih ustanova i Fonda.

"Obaveze zdravstvenih ustanova na kraju 2009. godine iznosile su 15,5 miliona erua, na kraju prošle 13,6 miliona, a 30. septembra ove godine iznosile su 10,9 miliona eura”, kazao je Hrapović.

Očekivanja su, kako je kazao, da će na kraju 2011. godine neizmirene obaveze javnih zdravstvenih ustanova iznositi oko sedam miliona eura.

"Obaveze Fonda su na kraju 2009. godine bile 15,9 miliona eura, 2010. godine 11,3, a 30. septembra ove godine 7,2 miliona eura. Smanjenje obaveza u zdravstvom sistemu predstavlja smanjenje deficita u zdravstvenoj i ukupnoj javnoj potrošnji u Crnoj Gori”, kazao je on.

Dug je visine oko 1,2 miliona eura, a riješiće se na način što je Fond zdrastva Republike Srpske uplatio 200 hiljada eura Kliničkom centru.

Na kraju konferencije, Hrapović je garantovao održiv zdravstveni sistem u 2012. godini, uprkoz tome što je opredijeljeni budžet od 168,8 miliona eura, manji od onog koji su oni zahtijevali.

"Činjenica da je Fonda jedna od rijetkih budžetskih jedinica kojima je opredijeljen veći budžet nego ove godine za 5,2 miliona eura, govori u prilog tome da neko u državi prepoznaje rad zdravstvenih institucija i kompletnog zdravstvenog sistema računajući i Fond”, kazao je Hrapović.

Direktor Fonda zdravstva je kazao da je uspostavljen dogovor o naplati dugovanja sistema zdravstva Republike Srpske prema crnogorskim javnim ustanovama.

"Dug je visine oko 1,2 miliona eura, a riješiće se na način što je Fond zdrastva Republike Srpske uplatio 200 hiljada eura Kliničkom centru, kojemu duguje oko milion, dok će se ostatak duga vratiti nabavkom opreme za KCCG o trošku Fonda Republike Srpske”, kazao je Hrapović.

Ustanove duguju 10,8 miliona eura

Hrapović je podsjetio da je Vladina Komisija za ekonomsku politiku i finansije nedavno objavila izvještaj o kontroli poslovanja zdravstvenih ustanovama, u kojoj nijesu zabilježene veće nepravilnosti.

Taj izvještaj je pokazao da zdravstvene ustanove duguju oko 10,8 miliona euro, od toga za potrošeni materijal i opremu duguju 5,15 miliona eura, a za materijalne troškove u koju je uključena i hrana 5,7 miliona eura.

Galerija

Bonus video: