Za operacije srca više nema lista čekanja

Prije dolaska Nikolića na čelo kardiohirurgije, 2008. godine, na operaciju su pacijenti čekali čak dvije i po godine
60 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Nikolić, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Nikolić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.12.2011. 09:38h

U Centru za kardiohirurgiju Kliničkog centra Crne Gore od prošlog mjeseca više nema listi čekanja, pa pacijenti kojima je neophodan operativni zahvat na srcu, bez odlaganja mogu na operaciju, kazao je “Vijestima” načelnik dr Aleksandar Nikolić.

Prije dolaska Nikolića na čelo kardiohirurgije, 2008. godine, na operaciju su pacijenti čekali čak dvije i po godine, na godišnjem nivou je bilo oko 130 operacija, dok se sada godišnje uradi 450 operativnih zahvata.

“Od septembra 2008. godine, kada sam na poziv ministra zdravlja Miodraga Radunovića došao na čelo Centra, do juna ove godine uradili smo 1.025 operacija, od čega najviše ugradnji bajpasova, čak 733”, kazao je Nikolić.

U tom periodu, smrtnost je bila 3,5 odsto, i manja je od evropskih standarda (4,2). U prvoj polovini ove godine bilo je 226 operacija, a smrtnost je smanjena na 2,2 odsto.

“Već tri godine niko ne ide van Crne Gore da se operiše, što je značajna ušteda, jer je godišnje odlazilo i do 200 pacijenata zbog takvih intervencija, a prosječna cijena operacije u Srbiji je oko 7.000 eura”, kazao je Nikolić.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: