Budva član Foruma Jadransko–jonskih gradova

Na Upravnom odboru Foruma donijeta je odluka da punopravni članovi Asocijacije postanu i Hvar i Trogir
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2011. 19:18h

Budva je postala član Foruma Jadransko–jonskih gradova, saopšteno je na 13. sjednici ove Asocijacije koja je prošle sedmice održana u italijanskom gradu Ankoni.

Sjednica kojoj su prisustvovali Milan Vučinić, potpredsjednik Opštine Budva i Nikola Divanović, sekretar Sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent, održana je pod pokroviteljstvom italijanskog Ministarstva obrazovanja, univerziteta i istraživanja i grada Ankone.

Na Upravnom odboru Foruma donijeta je odluka da punopravni članovi Asocijacije postanu gradovi Budva, Hvar i Trogir, tako da Forum sada broji 52 grada u okviru ove makroregije.

"Najvažnije teme su se odnosile na budućnost Foruma i izazove za lokalne strukture na putu evropskih integracija. Tri najznačajnija zadatka u narednom periodu su: zajednički protokoli, finansiranje zajedničkih projekata i konstituisanje makroregije čija konačna realizacija se očekuje tokom 2014. godine".

"Kroz učešće u Forumu Jadransko–jonskih gradova, Budva dobija jedinstvenu priliku da se putem saradnje sa ostalim gradovima kandiduje za alternativno finansiranje značajnih projekata, kako u oblasti kulture, tako i u oblastima ambijentalnog uređenja i ekologije. Razgovori o konkretnim projektima već su započeli i dogovoreni su i zajednički nastupi sa pojedinim italijanskim gradovima", istakao je Divanović.

Dodao je da je posebno ponosan što je u okviru uvodnih riječi gradonačelnik Peskare istakao da je Budva dragulj Jadrana i turistička metropola posebne ljepote.

Bonus video: