Plav: Snijeg umirio strah od poplava

Predstavnici tima su posljednjih desetak dana obilazili rijeke i utvrdili da je njihov nivo povećan, ali nije opasan po građane i imovinu, jer nije dostignut nivo izlivanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2011. 18:35h

Snijeg koji je nakon nekoliko kišnih dana počeo padati na teritoriji opštine Plav, prekinio je strepnje građana koji imaju kuće ili imanja pored rijeka. Vodostaj rijeka je u velikoj mjeri povećan, pa je u tolikom, bila povećana i aktivnost Opštinskog tima za upravljanje u vanrednim situacijama.

Koordinator tima Rahman Markišić kazao je „Vijestima“, da su članovi tima posljednjih desetak dana bili veoma aktivni u sagledavanju situacije na rijekama plavske opštine, čiji nivo je naglo povećavan.

„Već nekoliko dana padala je kiša u našoj opštini što je bio povod da mi iz opštinskog tima za upravljanje u vanrednim situacijama obiđemo rizične lokacije, kojih je ne tako mali broj. Nivo rijeka je povećan, ali obilaskom terena utvrdili smo da nije opasan po građane i imovinu, jer nije dostignut nivo izlivanja“, kazao je Markišić.

Sa rijekom Grnčar najviše problema

On je kazao da su obišli sve rijeke od Murine do Gusinja, i rijeku Grnčar na granici sa Republikom Albanijom sa kojoj imaju najviše problema.

„Što se tiče Grnčara, njeno izlivanje je višedecenijski problem koji pokušavamo zajedno sa koncesionarima i Upravom za vode, a dosta i iz naših skromnih sredstava, da riješimo. To nije dovoljno, jer je Grnčar čudna i opasna rijeka, koja se u kontinuitetu izliva godinama i samim tim ugrožava granicu. Očekujemo da ćemo imati jaču državnu pomoć i da će se gradonačelnik Plava Skender Šarkinović koji je vođa tima za upravljanje u vanrednim situacijama sastati sa direktorom Uprave za vode Zoranom Jankovićem, kako bi sagledali ovu problematiku. Duž njenog toka redovno izlazimo na teren nakon poziva građana, kako bi sagledali situaciju i eventualno intervenisali“, kazao je Markišić.

Stanovnici plavske opštine krajem prošle i početkom ove godine imali su problema zbog poplava i izlivanja rijeka iz korita, ali će naredni period sudeći prema vremenskim prilikama, ipak, bezbrižnije dočekati novu godinu.

Snijeg koji je počeo padati u noći između ponedjeljka i utorka, stvorio je novi sloj sniježnog pokrivača u plavskoj opštini koja u zavisnosti od mjesta varira od 20 do 35 centimetara. Iz JP za komunalnu i stambenu djelatnost je saopšteno, da su snjegočistači angažovani na rašćišćavanju gradskih i prigradskih ulica od snijega, te da je obezbijeđena dovoljna količina soli i rizle.

Galerija

Bonus video: