Povlašćene NVO u Baru dobijale novac?

Iz opštine Bar su kazali da nemaju novac za NVO, iako su budžetom bila planirana ista sredstva kao i u 2010. godini - 70.000 eura
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 13:54h

U ovoj godini, po prvi put Opština Bar nije raspisala konkurs za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama. Što je još gore, izmirili su sredstva za samo desetak NVO (ili čak manje) za 2010. godinu, tj. samo su “povlaštene” NVO dobile sredstva, piše Barinfo.

Barska opština je, godinama unazad, prednjačila u sumi novca namijenjenoj nevladinom sektoru, ali u 2010. godini donacije su stale.

Iako je, po logici stvari, konkurs za projekte NVO treba biti raspisan još na početku ove godine, a novac uplaćen u prvom kvartalu (da bi se najavljene aktivnosti uopšte održale), to se nije dogodilo, navodi barski portal.

Iz opštine Bar su kazali da nemaju novac za NVO, iako su budžetom bila planirana ista sredstva kao i u 2010. godini - 70.000 eura.

Na Cetinju odlučio gradonačelnik

Opštine Žabljak, Pljevlja, Plav, Danilovgrad i Bar nisu raspisale konkurs za dodjelu novca NVO, a opština Plav i prijestonica Cetinje novac su podijelile mimo konkursa.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović rekao je da on ima pravo da donosi odluke kojima se opredjeljuje novac za predstavnike civilnog sektora.

Iz Bogdanovićevog kabineta je saopšteno da je novac opredijeljen isključivo u skladu sa tendencijom lokalne uprave da u što većoj mjeri pomogne djelovanje civilnog sektora.

„Zato je gradonačelnik, imajući u vidu mogućnosti lokalne uprave, odgovarao pozitivno na većinu zahtjeva predstavnika nevladinog sektora, a u cilju podrške projektima i aktivnostima od lokalnog značaja“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: