Balada i predstava o velikoj ljubavi Pave i Ahmed-paše Hasanbegovića

Prema predanju, prije oko tri i po vijeka kćerka vraneškog kneza Nikole Milikića udala se za islamiziranog mještanina
282 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 11:57h

Predanje o Pavi i Ahmed-paši po kojem je, kako se vjeruje, Pavino Polje u Vraneškoj dolini dobilo ime, najvjerovatnije će iduće godine dobiti svoju prigodnu poštansku markicu, pozorišnu predstavu i baladu posvećenu ovom predanju. Na osnovu odluke Odbora direktora Pošte Crne Gore predviđeno je da se u novembru 2012. godine, u okviru istorijskog nasljeđa, štampaju prigodne markice posvećene predanju o Pavi („Pava i Ahmet“), bici na Tuđemilu 1042. godine, štamparu Makariju i manastiru Pivi. Na konkurs za idejno rješenje markice posvećene predanju o Pavi prispjelo je više radova i nedavno je usvojen rad Zorana Popovića iz Podgorice.

Priprema se i pozorišna predstava o predanju o Pavi i prema riječima direktora bjelopoljskog Centra za kulturu Izeta Erovića, u toku su intenzivne pripreme, a dramatizacija teksta radi se po knjizi „Vraneška legenda“, autora Veselina Konjevića.

“U toku su pripreme za realizaciju predstave “Ahmed i Pava“ koju bi izvelo Bjelopoljsko pozorište. Projekat je u fazi pripreme i u toku su razgovori sa potencijalnim rediteljem Lilijanom Ivanović i nekim od protagonista-profesionalnih glumaca izvan Bijelog Polja. Takođe se radi i na obezbjeđenju novca za taj projekat, a nije riječ o maloj sumi i traži se adekvatan sponzor”, kazao je Erović, napominjući da će više detalja znati početkom iduće godine.

Uskoro bi trebalo da se pojavi i balada o ovom predanju, a tekst pjesme piše naš poznati pisac Zuvdija Hodžić.

Pava je, kako se vjeruje, u jednom bremenu rodila tri sina – Muša, Hasana i Dauta, od kojih su nastala tri znamenita muslimanska bratstva – Mušovići, Hasanbegovići i Dautovići

Pava je, kako se vjeruje, u jednom bremenu rodila tri sina – Muša, Hasana i Dauta, od kojih su nastala tri znamenita muslimanska bratstva – Mušovići, Hasanbegovići i Dautovići. Sinovi su, kazuje predanje, izuzetno voljeli majku, svake nedjelje vodili je na konja u crkvu, gdje su je ispred vrata sačekivali dok obavi crkveni obred. Njen muž, Ahmed-paša, kada je umirao ostavio je amanet da bude sahranjen pored Pave. I danas, dvije kamene ploče, na jednoj u reljefu urezan krst, a na drugoj polumjesec - koje se nalaze nedaleko od centra Pavinog Polja, svjedočanstva su o toj nesvakidašnjoj ljubavi.

Bonus video: