NVO lideri dali 150.000 svojim organizacijama

Desetak NVO i sportskih klubova, čiji projekti nijesu prošli na konkursu, postavili su i pitanje kako su birani članovi Komisije i koji su kriterijumi za raspodjelu državnog novca
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2011. 17:11h

Šest od sedam članova Komisije za raspodjelu novca od igara na sreću koji u tom tijelu predstavljaju civilni sektor, podijelili su oko 600.000 eura sopstvenim NVO i dijelu onih koji su ih predložili na te funkcije.

Samo za projekte sopstvenih organizacija, šest članova Komisije iz NVO sektora dobilo je 150.000 eura.

Komisija je oko 2,3 miliona eura rasporedila na više od 300 projekata, nakon čega je dio civilnog sektora zatražio od Ministarstva finansija da hitno preispita njen rad.

Članica NVO „Put nade“ Sanja Peković jedina je u Komisiji čija matična organizacija nije dobila ni centa

Radulović samom sebi 46.000 eura

Predsjednika NVO „Bonum“ Ruždiju Strujića na mjesto člana Komisije kandidovale su tri NVO. On je od Komisije, za svoja tri projekta, dobio 13.270 eura, a “Pljevaljski ženski prostor”, koji ga je predložio, 3.390 eura.

Predsjednika Evropskog pokreta za Crnu Goru Momčila Radulovića za člana Komisije predložilo je šest NVO, među kojima je bio i njegov Evropski pokret.

Radulovićeva organizcija dobila je 46.000 eura za dva projekta, dok je Komisija njegovim predlagačima - Centru za građansko obrazovanje (CGO) dala zbirnu sumu od 27.000 eura za dva projekta, „Juventasu“ 32.500 eura, Institutu Alternativa 25.000 eura, a CEMI-ju 47.000 eura.

Člana “Udruženja roditelja djece sa teškoćama u razvoju”, organizacije koja je dobila za dva projekta 28.126 eura, Milisava Koraća podržalo je gotovo 40 organizacija, od kojih je čak 21 prošlo na konkursu dobijajući zbirnu sumu od preko 170.000 eura.

PzP će predložiti izmjene zakona "kako bi se ubuduće novac trošio na projekte koji će davati neke rezultate"

Ipak, dio njenih predlagača jeste, i to sumu od 44.332 eura.

"Da se odluka poništi"

Člana Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Gorana Macanovića predložilo je 12 organizacija, od kojih je njih osam prošlo na konkursu. Njegova matična NVO dobila je oko 55.439 eura, a njegovi predlagači zbirnu sumu od 104.088 eura.

NVO Montenegrosport, koji je u komisiji predstavljao Duško Bjelica, dobila je 3.500 eura, a od osam organizacija, koliko ga je predložilo, novac su dobile dvije organizacije, ukupno 7.500 eura.

Član NVO Radio kluba “Podgorica” Maja Subotić predložena je od pet organizacija od kojih su tri dobile novac. Matična organizacija Subotićeve dobila je nepunih 3.000 eura, a dva njena predlagača „Informa“ i Savez amatera Crne Gore zajedno oko 4.000 eura.

Nezadovoljni ovakvom podjelom državnih para, rožajski sportski klubovi i tim Centra za obuku i obrazovanje saopštili su kako očekuju reakciju šire javnosti.

“Tražimo da se odluka o raspodjeli poništi, te da druga komisija, koja će makar malo manje biti pristrasna od ove izvrši raspodjelu na pravedniji način“, poručili su predstavanici NVO koje nijesu prošle na konkursu.

Pokret za promjene je najavio da će predložiti izmjene zakona i podzakonskih akata "kako bi se ubuduće novac trošio na projekte koji će davati neke rezultate".

Bonus video: