Prekinuta spasilačka akcija u Baru - lažna uzbuna

Kako je došlo do aktivacije lokatora, koji se inače aktivira kada dođe u kontakt sa vodom, te kako je identifikovana pozicija na čak 6 milja od obale, još se ne zna
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2011. 16:38h

Spasilačka akcija velikih razmjera prekinuta je danas oko 14.40 jer se ustanovilo da je u pitanju lažna uzbuna!.

Naime, utvrđeno je da je brod kojem pripada lokator "epirb", koji je i inače dao uzbunum usidren usred barske marine.

Kako je došlo do aktivacije lokatora, koji se inače aktivira kada dođe u kontakt sa vodom, te kako je identifikovana pozicija na čak 6 milja od obale, a na koju su bili upućeni helikopter i spasilački čamci, ostaje da se utvrdi.

Uređaj koji je dao uzbunu

U svakom slučaju, činjenica je da su spasilački efektivi reagovali u realnom vremenu odmah po dobijanju informacije i bez obzira na izuzetno teške vremenske uslove koji i dalje vladaju na Primorju, od Ulcinja do Bara.

Čamci isplovili već nakon 10 minuta

"U 12.40 obaviješteni smo iz Uprave policije da je došlo do aktiviranja “epirb” uređaja, elektronskog lokatora koji se aktivira kada je brod u opasnosti.

Odmah smo u akciju spasavanja poslali naš čamac koji je iz barske luke isplovio za manje od 10 minuta nakon primanja informacije.

Sektor za vanredne situacije MUP-a poslao je svom helikopter tako da u ovom trenutku pretražujemo akvatorijum između Bara i Ulcinja, gdje se pretpostavlja da je aktiviran uređaj", rekla je "Vijestima" Jasmina Isić, direktorica UPS.

Posade spasilačkih brodova su imale velikih problema, jer su se borili sa velikim talasima - more je jačine šest bofora - koji im umnogome otežavaju pretragu pučine.

Galerija

Bonus video: