Bijelo Polje: Opozicija nezadovoljna nacrtom budžeta za 2012.

Budžet je uopšten i ne može se utvrditi za šta su namijenjena sredstva po potrošačkim jedinicama, kazao je Vešković
0 komentar(a)
bijelo polje, Foto: Youtube.com
bijelo polje, Foto: Youtube.com
Ažurirano: 15.12.2011. 18:57h

Nacrt odluke budžeta za iduću godinu stavljen je na javnu raspravu koja će trajati do 17. decembra, a za 16. decembar je predviđena centralna rasprava.

Opozicija u bjelopoljskom parlamentu nije zadovoljna načinom na koji je budžet za iduću godinu rađen.

“Suština je da se budžet radi netransparentno, jer Skupština i odbornici ne dobijaju nacrt predloga u skladu sa statutom opštine koji je predvidio obaveznost dodjele predloženog budžeta svim odbornicima do kraja novembra tekuće godine, a takođe u izradi budžeta ne učestvuju i članovi skupštinskog odbora za finansije, privredu i razvoj”, kazao je šef bjelopoljskog SNP-a Veršigora Bulatović.

Još lani smo ukazivali da je tekući budžet u iznosu od 11.565.000 nerealan i neostvariv, te da za takav nijesmo htjeli da glasamo. Rebalans od minus 2,5 miliona eura jasno ukazuje da prilikom planiranja budžetskih prihoda nijesu obuhvaćeni svi potencijalni poreski obveznici

“Još lani smo ukazivali da je tekući budžet u iznosu od 11.565.000 nerealan i neostvariv, te da za takav nijesmo htjeli da glasamo. Rebalans od minus 2,5 miliona eura jasno ukazuje da prilikom planiranja budžetskih prihoda nijesu obuhvaćeni svi potencijalni poreski obveznici, te sve ukazuje da službe koje se bave budžetom nijesu dorasle povjerenom zadatku”, kazao je Bulatović.

Odbornik u lokalnom parlamentu Rifat Vesković smatra da je budžet u postojećem ekonomskom ambijentu u Crnoj Gori nerealan i neostvariv.

Budžet potrošački, a ne razvojni i investicioni

“Budžet je opet potrošački, a ne razvojni i investicioni. Prošlogodišnji je rebalansiran na 9.040.000 eura i na osnovu toga pitamo se kako autori budžeta za iduću godinu gaje optimizam i predlažu veći od prethodnog rebalansiranog. Budžet je uopšten i ne može se utvrditi za šta su namijenjena sredstva po potrošačkim jedinicama. Rađen je uglavnom po starom metodološkom klišeu s neralnim planovima. I dalje su određene potrošačke jedinice lokalne uprave i javnih ustanova privilegovanih, a drugi marginalizovani”, kazao je Vesković.

Budžet je uopšten i ne može se utvrditi za šta su namijenjena sredstva po potrošačkim jedinicama

“Predloženi budžet je neostvariv i odbornici koalicije „Bošnjaci i Muslimani zajedno, jedno“ neće ga podržati na predstojećoj sjednici”, dodao je Vesković.

Bonus video: