Vozačima se zabranjuje i kap alkohola

Ovlašćeni policijac na licu mjesta privremeno može oduzeti vozačku dozvolu vozaču ako upravlja vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji većoj od 0,5 promila
0 komentar(a)
policija, balon, Foto: Arhiva "Vijesti"
policija, balon, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.12.2011. 15:42h

Predlogom zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koji je danas utvrdila Vlada, predviđena je nulta tolerancija na alkohol, što znači da vozač neće moći da vozi ako se utvrdi prisustvo alkohola u organizmu.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović kazao je da je za bezbjedno saobraćanje važno da vozač ne bude pod dejstvom alkohola, opojnih droga i ljekova koji usporavaju psihomotorne funkcije organizma.

Policijski službenik će privesti vozača sa prisustvom alkohola u koncentraciji većoj od jednog promila

Privođenje za 1 promil

On je podsjetio da je ta granica do sada bila pet promila.

"Od sada, ko želi da vozi, ne smije da pije i nema da razmišlja o tome koliko promila sadrži jedna ili dvije čašice pića. Čini mi se da je to psihološki posebno važno – da stvaramo naviku kod naših ljudi da, ako se odluče da voze, definitivno znaju da ne smiju da piju",, pojasnio je Brajović.

Posebna represivna mjera je da ovlašćeni policijac na licu mjesta privremeno može oduzeti vozačku dozvolu vozaču ako upravlja vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji većoj od 0,5 promila.

Zakonom je predviđeno i da će policijski službenik privesti vozača kod koga se utvrdi prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji većoj od jednog promila.

Vanredni tehnički pregledi

Predlog zakona predviđa i zabranu korišćenja uređaja koji ometaju rad radara

"Uvođenje vanrednog i kontrolnog tehničkog pregleda doprinosi se činjenici da što manji broj tehnički neispravnih vozila učestvuje u saobraćaju", kazao je on.

Primjena pola godina od stupanja na snagu

Predlog zakona predviđa i zabranu korišćenja uređaja koji ometaju rad radara, obavezno posjedovanje prsluka sa svjetlosno reflektujućim osobinama, kao i obavezu pješaka da nosi osvjetljenje ili da bude označen reflektujućom materijom noću ili uslijed smanjene vidljivosti na putu.

Predviđena je i zabrana upotreba slušalica za pješake koji prelaze put.

Brajović je pojasnio da će se zakon, zbog velikog broja novina koje se uvode, a i podzakonskih koje treba donijeti, početi primjenjivati u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu.

Bonus video: