Podgoričani za struju duguju 50 miliona eura

EPCG uvodi novi sistem radi unapređenja procesa očitavanja brojila i efikasnog korišćenja električne energije
92 pregleda 0 komentar(a)
pametna brojila, Foto: Zoran Đurić
pametna brojila, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.12.2011. 06:48h

Elektroprivreda Crne Gore počela je sa ugradnjom „pametnih brojila” u Podgorici.

Prva brojila ugrađena su juče u novoizgrađenim zgradama u Bloku devet, a do kraja godine biće ugrađeno 1.000 brojila u tom naselju, dijelu Bloka VI, dijelu Momišića kod Vezirovog mosta, i dijelu grada kod Male pijace.

"U Italiji 86 odsto potrošača koristi ovakva brojila, a mi vjerujemo da će kod nas pokrivenost novim brojilima biti i veća. Ugradnjom novih brojila povoljnosti će biti izražene i u dijelu mogućnosti otvaranja tržišta, tako da će biti veći broj snabdjevača električnom energijom, a to znači i znatno veću konkurenciju i povoljnije cijene za potrošače", kazao je direktor projekta Ugradnje broojila Velimir Strugar.

Veliki dana za EPCG

Strugar kaže da je najveća korist za potrošače obračun električne energije na temelju stvarnog očitavanja u realnom vremenu, a u budućnosti i mogućnost izbora različitih tarifa i prilagođavanja tarifnom planu, što u krajnjem može dovesti do smanjenja računa.

"Ova tehnologija smanjiće komercijalne i tehničke gubitke EPCG, troškove očitavanja, manji broj prigovora i niz drugih povoljnosti", dodao je Strugar.

Ugradnjom novih elektronskih brojila smanjiće se gubici EPCG, a biće i onemogućena krađa električne energije, a smanjiće se i dugovanja prema EPCG, koja su u ovom trenutku enormna.

"Građani Podgorice duguju oko 50 miliona eura za struju, a stanovnici Crne Gore u ovom trenutku blizu 119 miliona eura. Ukupna dugovanja za struju iznose 180 miliona eura, a preostalih 60-ak miliona otpada na privredu i ostale potrošače", kazao je Radulović.

Bonus video: