IZ TIVTA ISPLOVIO ŠKOLSKI BROD MVCG

"Jadran" sa studentima krstari do Malte

Poželjevši im mirno more i srećan put, dekan FZP dr Špiro Ivošević je zahvalio svim koji su pomogli organizaciju ovog krstarenja
180 pregleda 1 komentar(a)
Jadran, isplovljavanje, Foto: Siniša Luković
Jadran, isplovljavanje, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.05.2018. 12:30h

Školski brod Mornarice VCG , jedrenjak „Jadran“ svečano je ispraćen iz Tivta na višednevno krstarenje Mediteranom sa ukrcanim studentima Pomorskog fakulteta iz Kotora (PFK).

Brod i posadu, te ukrcana 47 studenta i tri profesora PFK ispratili su članovi porodica, brojni građani, komandant Mornarice VCG - kapetan fregate Vesko Tomanović, rektor Univerziteta Crne Gore dr Danilo Nikolić, predsjednik UO Univerziteta dr Duško Bjelica, dekan PFK dr Špiro Ivošević i zamjenik načelnika Generalštava VCG, pukovnik Svetozar Brajković.

„Ovaj brod ponos je ne samo Mornarice, već i cijele države Crne Gore. „Jadran“ je da svojom bogatom prošlošću i tradicijom ušao u istoriju pomorstva jer je on ploveća učionica u kojoj su svoje prve profesionalne korake učinili mnogi oficiri i vaši prethodnici. Ovo je za mlade studente prilika da spoje teoriju i praksu, da evociraju uspomene na ono što je ovaj brod već preko 80 godina prolazio i doživljavao i da se neki od vas možda i odluče da svoju buduću karijeru gradi upravo na ovom brodu ili u Mornarici VCG, što bi bio i interes nas svih u Vojsci“, kazao je pukovnik Brajković, poželjevši „Jadranu“, posadi broda i studentima srećan put i mirno more.

Tokom devetodnevog putovanja, „Jadran“ će iz Boke krstariti do Malte gdje će uploviti u luku tamošnjeg glavnog grada Valete. Ukrcanim srudentima PFK druge i treće godine sa smjerova nautika, brodomašinstvo i pomorske nauke, kao i nekolicini najboljih studenata prve godine koji su ukrcani na brodu, ovo će biti prilika da se u praksi upoznaju sa svakodnevnim životom i radom na brodu, steknu praktične pomoračke vještine i radeći uz posadu na komandnom mostu, palubi i u strojarnici, u praksi provjere i dopune svoja teorijska specijalistička znanja.

Poželjevši im mirno more i srećan put, dekan PFK dr Špiro Ivošević je zahvalio svim koji su pomogli organizaciju ovog krstarenja, prvog dužeg međunarodnog putovanja na koje je „Jadran“ krenuo poslije prošle godine završenog obimnog generalnog remonta i rekonstrukcije broda u Bijeloj.

„Želimo da ovo i buduća ovakva putovanja budu tradicija koju će baštiniti i Mornarica i obrazovni sistem Crne Gore. PFK više od šest godina radi na kreiranju i obnovi prepoznatljivog pomorskog obrazovnog sistema. U okviru Univerziteta CG, prošle godine smo akreditovali naše studijske programe i danas slobodno mogu da kažem, da smo jedina visokoškolska obrazovna institucija u Crnoj Gori koja ispunjava sve nacionalne i međunarodne standarde“, istakao je Ivošević poručujuči studentima, među kojima čak petina ima prosječnu ocjenu preko 9, da na krstarenju sa „Jadranom“ do Malte predstavljaju ne samo PFK i Univerzitet, već i cijelu državu Crnu Goru.

Prema planu, „povratak „Jadrana“ sa krstarenja očekuje se u nedjelju 13. maja, kada će brod u poslijepodnevnim satima uploviti u luku Kotor.