"Zelena akcija" pozvala nadležne da poprave put Pljevlja-Čajniče

Ovim putem svakodnevno prolazi veliki broj vozila i putnika koji putuju u neki od gradova u BiH, a među njima je i veliki broj studenata koji se školuju u Sarajevu ili Foči
119 pregleda 0 komentar(a)
čajniča, Foto: Goran Malidžan
čajniča, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 14.12.2011. 20:04h

Put Pljevlja-Čajniče, koji je jedina asfaltna veza Pljevalja sa BiH, jedan je od lošijih u državi, ali to mnogo ne brine nadležne u Crnoj Gori koji se brinu o crnogorskim drumovima.

Nevladina organizacija "Zelena akcija" pozvala je nadležne u opštinskoj administraciji i državi da "prisile" preduzeće koje brine o putnoj infrastrukturi da sanira brojna oštećenja na tom putu, jer se, kako tvrde, nalazi u zapuštenom stanju, sa velikim brojem rupa, krivina i ulegnuća u asfaltu.

Zbog brojnih oštećenja, kako ističu u toj NVO, ovaj put je veoma rizičan za sve učesnike u saobraćaju. Kao posebno rizične tačke naveli su dio puta na prilazu mjestu Baljenovac, dio puta preko planine Kovač, kao i lokacije Karovića poljana i Metaljka.

U toj nevladinoj organizaciji kažu da ljetošnje krpljenje rupa nije dalo nikakve rezultate, i da nije urađeno kvalitetno, pa su se ponovo brojne rupe pojavile na putu, kao i ulegnuća

U saopštenju se navodi da je put posebno rizičan na mjestu nekadašnjeg graničnog prelaza na Metaljci.

"Nekadašnji punkt je uklonjen, a bez zaštite je ostalo mjesto gdje je rađena dezinfekcija motornih vozila u vrijeme pojačanog stepena zaraznih bolesti. Sada su ta betonska korita zamka za učesnike u saobraćaju. Postoje brojni odroni i oštećenja kolovoza, tako da su vozači u božjoj milosti", tvrde u NVO.

Ovim putem svakodnevno prolazi veliki broj vozila i putnika koji putuju u neki od gradova u BiH, a među njima je i veliki broj studenata koji se školuju u Sarajevu ili Foči.

U toj nevladinoj organizaciji kažu da ljetošnje krpljenje rupa nije dalo nikakve rezultate, i da nije urađeno kvalitetno, pa su se ponovo brojne rupe pojavile na putu, kao i ulegnuća.

"Opština Čajniče, od granične linije, tokom prošle godine izvršila je saniranje puta, tako da je vidna razlika kada se napusti teritorija Crne Gore i pređe u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku", kaže se u saopštenju NVO "Zelena akcija".

Grbović: Imamo mnogo gorih

Direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović priznaje da asfaltni zastor na putu Pljevlja-Čajniče nije u najboljem stanju, ali je rekao da trenutno u Crnoj Gori ima puno gorih puteva.

"Asfalt na putu Pljevlja-Čajniče nije u najboljem stanju, ali on zadovoljava uslove puta", rekao je Grbović.

On je kazao da taj put ne spada u frekventnije i da njim dnevno prođe malo auta. Država ne planira u narednih nekoliko godina rekonstrukciju ovog puta, jer, kako je rekao, imaju puno više prioriteta.

"Tokom naredne godine najgore lokacije presvući ćemo asfaltom. Nije planirana rekonstrukcija u narednih nekoliko godina, jer imamo mnogo gorih puteva i znatno opterećenijih od ovog prema Čajniču", rekao je Grbović.

Bonus video: