Crnogorski pištolj "tara" po NATO standardima

Direktor Nacionalnog kodifikacionog biroa Bugarske pukovnik Stojan Kunin je ocijenio da je Crna Gora potpuno spremna za uključenje u NATO kodifikacioni sistem
163 pregleda 1 komentar(a)
Ministarstvo odbrane, Foto: Odbrana.gov.me
Ministarstvo odbrane, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 14.12.2011. 17:27h

Crnogorski pištolj "tara", proizveden u vojnoj fabrici u Mojkovcu, prvi je crnogorski proizvod kodifikovan po NATO standardima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Crne Gore.

Ministar odbrane Boro Vučinić primio je delegaciju Nacionalnog kodifikacionog biroa Bugarske, koja je Crnoj Gori besplatno ustupila prava na korišćenje bugarskog softvera za kodifikaciju.

"Ministar Vučinić se zahvalio na ustupanju besplatnog prava na korišćenje bugarskog softvera za kodifikaciju i izrazio zadovoljstvo početkom obuke za pripadnike Ministarstva i Vojske Crne Gore, a naročito kodifikovanjem prvog originalnog proizvoda namjenske industrije Crne Gore, sa nacionalnim kodom Crne Gore (broj 77, NATO skladišni broj za pištolj TARA 9 mm je 1005-77-0000001), a kompanija TARA PERFECTION dobila prvi crnogorski kompanijski kod A001W u skladu sa NATO standardima", navodi se u saopštenju.

“Saradnja u oblasti odbrane između Crne Gore i Republike Bugarske je na visokom nivou, a Ministarstvo odbrane Republike Bugarske pruža značajnu podršku našem Ministarstvu i Vojsci u ispunjavanju strateškog cilja naše države da postane punopravna članica NATO. Ovo je važna aktivnost za Crnu Goru, dobra prilika za naše kompanije“, istakao je ministar Vučinić.

Direktor Nacionalnog kodifikacionog biroa Bugarske pukovnik Stojan Kunin je ocijenio da je Crna Gora potpuno spremna za uključenje u NATO kodifikacioni sistem.

U saopštenju se navodi da je ovim počele da se realizuju dvogodišnje pripreme Ministarstva odbrane za stvaranje ambijenta i uslova za potpuni pristup najvećem odbrambenom tržištu na svijetu od 25 NATO i 28 drugih zemalja.

"Te zemlje su u NATO kodifikacionom sistemu do sada kodifikovale 16 miliona stavki, prijavile 1.4 miliona proizvođača i 22 miliona korisnika. Nakon ovladavanja softverom, planovi Ministarstva odbrane su da aplicira za drugi potpuni nivo članstva u NATO kodifikacionom sistemu (nakon dodjeljivanja 100 brojeva)", navodi se u saopštenju.

Bonus video: