Francuzi bi kolektor za prečišćavanje otpadnih voda završili za 30 miliona

Ako posao bude ugovoren, Glavni grad bi narednih 30 godina svake godine plaćao operativne troškove u iznosu od 950.000 eura
120 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2011. 18:38h

Predstavnici francuske kompanije "Veolia" tokom prezentacije Projekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda glavnog grada, saopštili su da bi prema okvirnim procjenama posao mogli završiti za 30 miliona eura.

Francuskoj kompaniji bi, kako su saopštili, za fazu projektovanja trebalo od četiri do šest mjeseci, a za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i mreže kolektora fekalne kanalizacije, od tri do četiri godine.

"Za liniju otpadnih voda cijena bi iznosila od osam do deset miliona, za tretman mulja od dva do tri miliona, spalionicu osam do deset i tretman gasa milion eura. Za ostatak postrojenja, koji obuhvata administrativni dio, laboratoriju, cjevovod i slično, cijena bi iznosila od sedam do deset miliona eura", kazao je predstavnik „Veolie“ Klod Maksin.

Francuska kompanija "Veolia" svjetski je lider u pružanju usluga iz oblasti voda, s preko 320.000 zaposlenih u 74 zemlje i godišnjim prihodom 12,5 milijardi eura

Predstavnica "Veolie" Elodi de Putison istakla je da je u ponuđenom projektu navedeno da se iz biogasa koji nastaje kroz tretman mulja, može dobiti električna energija ili ekološko sredstvo za zagrijavanje, čime bi se uštedjelo do deset miliona eura.

"Ušteda bi mogla biti i veća ukoliko prihvatite da se u ovom postupku koristi industrijski otpad i mulj. Ukoliko ima fabrika koja ne zna šta bi s muljem, njegovo korišćenje bi bilo dobro rješenje za Podgoricu", istakla je Putison.

Naglašavajući da bi linija za tretman mulja zahtijevala angažovanje više ljudi nego što je predviđeno, predstavnica francuske kompanije je istakla da "mogu garantovati da će biti ispoštovana ograničenja koja se tiču zagađivača".

Putison je detaljno objašnjavajući procese koje bi koristili tokom izgradnje postrojenja, između ostalog, navela da bi tokom tretmana "bili još stroži" zbog zaštite rijeke Morače.

Francuska kompanija "Veolia" svjetski je lider u pružanju usluga iz oblasti voda, s preko 320.000 zaposlenih u 74 zemlje i godišnjim prihodom 12,5 milijardi eura.

Iz Glavnog grada je ranije saopšteno da je vrijednost projekta procijenjena na 55 miliona eura od čega je za novi uređaj predviđeno 35 miliona eura a za kolektorsku mrežu 20 miliona eura.

Gradiće kod KAP-a

Tehnički direktor JP "Vodovod i kanalizacije" Filip Makrid kazao je da se nada da će nakon prezentacija kompanija koje su zainteresovane za izgradnju postrojenja moći da jasnije sagledaju problem i kao radni tim odaberu ponuđeno rješenje i krenu u formiranje tenderskog dokumenta.

"Naša namjera je da tokom 2012. godine započnemo aktivnosti na izvođenju radova na postrojenju, ali to sve zavisi od finansijskih uslova", rekao je Makrid.

On je istakao da je lokacija postrojenja već u svim planskim dokumentima Glavnog grada i nalazi se u blizini KAP- a. Makrid je najavio da će naredne prezentacije kompanija biti održane 20, 21. i 23. decembra.

Galerija

Bonus video: