Za poštovanja ljudskih prava nije dovoljna izmjena zakona i propisa

Konferenciju su organizovali Pravni fakultet u Podgorici, Misija OEBS i Sistem Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2011. 12:40h

Obezbjeđivanje poštovanja ljudskih prava ne znači samo promjenu zakona i propisa, već i načina razmišljanja, poručeno je sa konferencije Međunarodni dan ljudskih prava - Dostojanstvo za sve.

Konferenciju su organizovali Pravni fakultet u Podgorici, Misija OEBS i Sistem Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori.

Šef Misije OEBS-a u Crnoj Gori Šarunas Adomavičius kazao je da obaveze koje su preuzele države članice te organizacije imaju cilj da osiguraju puno poštovanje ljudskih prava i fundamentalnih sloboda.

Te obaveze, kako je naveo, nalažu poštovanje principa vladavine prava, promovisanje demokratije i tolerancije širom regiona OEBS-a.

„I Crna Gora se, kao najmlađa članica OEBS-a, obavezala na ispunjavanje i poštovanje tih međunarodnih standarda i obaveza“, podsjetio je Adomavičius.

Uvedene ustavne žalbe

Prema njegovim riječima, Crna Gora je u proteklom periodu napredovala u ostvarivanju zaštite ljudskih prava u praksi.

„Taj pomak je vidljiv kroz uvođenje instituta ustavne žalbe, kao pravnog lijeka najvišeg reda, koji građani sada značajno koriste“, rekao je Adomavičius.

On je ocijenio značajnim i rastući uticaj Kancelarije Ombudsmana, navodeći da je ta institucija poprimila važnu ulogu nacionalnog mehanizma zaštite od diskriminacije i torture.

Adomavičius smatra da je jedan od ključnih momenata i usvajanje Zakona o zaštiti od diskriminacije, za čije će sprovođenje, kako je ocijenio, biti potrebno još dosta truda i napora.

„Ti napori se posebno odnose na efikasnu zaštitu ljudskih prava marginalizovanih i ranjivih društvenih grupa u crnogorskom društvu“, pojasnio je on dodajući da se to, prije svega, odnosi na raseljene i RAE populaciju, koji iščekuju rješavanje svog statusa u zemlji.

Adomavičius je kazao da i razmjere problema nasilja nad ženama izazivaju ozbiljnu zabrinutost, kao i da treba unaprijediti društvenu inkluziju i integraciju osoba sa invaliditetom.

„Obezbjeđivanje poštovanja ljudskih prava ne znači samo promjenu zakona i propisa, već i načina razmišljanja“, poručio je on.

Briga o apartidima

Stalni Koordinator UN u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski kazao je da, u delikatnom trenutku procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), postoji rastuća potreba za aktiviranjem svih potencijala crnogorskog društva za zaštitu i poštovanje ljudskih prava.

On je kazao da Sistem UN u Crnoj Gori posebno prati na koji način se ona bavi kompleksnim fenomenom apatrida, naročito u pogledu pravnih izazova.

Prema njegovim riječima, Sistem UN će podržati Vladu u sprovođenju Nacionalne strategije za zbrinjavanje raseljenih i interno raseljenih.

„Između ostalog, kroz regionalne projekte koji predviđaju trajno rješenje stambenih problema za izbjegličke porodice, poput sarajevskog procesa koji će rezultirati trajnim smještajem za više od 1,1 hiljada izbjeglica“, naveo je Vrbenski.

On je poručio da je iskorjenjivanje svih vidova diskriminacije imperativ, a postizanje nulte tolerancije prema toj pojavi krajnji cilj.

Suština je u vladavini prava

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Leopold Maurer, kazao je da vladavina prava predstavlja centar procesa približavanja Uniji.

On je kazao da je EU u krizi zbog eura, i da je mnogi kritikuju navodeći da je proces odlučivanja u njoj jako spor.

„Nijesmo tako brzi u procesu odlučivanja kao neke druge države, ali zato imamo vrijednosti kojih građani EU ne žele da se odreknu“, naveo je Maurer.

On je kazao da će pregovori sa Crnom Gorom početi u junu, a da će proces koji je već počeo omogućiti EU da prati šta ona radi na ispunjavanju zadatih prioriteta.

Galerija

Bonus video: