GA će tražiti da se DNK uzorak uzima samo uz sudski nalog

Iz Uprave policije potvrđeno je da su policijski službenici uzeli od Martinovića uzorak za DNK analizu, kao i da je on tom prilikom tražio da mu se pokaže rješenje suda ili tužilaštva
277 pregleda 0 komentar(a)
analiza krvi, Foto: Shutterstock.com
analiza krvi, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.12.2011. 07:13h

Nevladina organizacija Građanska alijansa pokrenuće inicijativu za izmjenu člana Zakonika o krivičnom postupku kojim se omogućava službenicima policije da tokom izviđaja, između ostalog, uzimaju DNK od građana za analizu, najavili su iz te organizacije.

Koordinator ljudskih prava GA Milan Radović saopštio je da je takvo postupanje policije u suprotnosti sa onim što dozvoljava Zakon o zaštiti ličnih podataka.

“Službenici policije ne mogu uzimati uzorke za DNK bez naloga suda. Na tom fonu smo imali i razgovore sa čelnicima Agencije za zaštitu ličnih podataka koja je takođe istakla takvo stanovište”, kazao je Radović.

On je, postupajući po pritužbi Beranca Milana Martinovića kojem je uzet DNK prilikom rasvjetljavanja ubistva Dragana Bećirovića, kazao “Vijestima” kako su lični podaci sve informacije koje se odnose na neko fizičko lice, pa samim tim i DNK.

Martinović se GA obratio pritužbom jer su mu službenici policije, kako je ustvrdio, krajem oktobra nasilnim putem uzeli DNK, koji je, kako mu je objašnjeno, poslat na analizu u Forenzički centar.

On je u pritužbi naveo kako su mu policijski službenici objasnili da za uzimanje DNK od građana ne moraju da traže saglasnost suda, niti tužioca, već da te radnje obavljaju po službenoj dužnosti a u cilju rasvjetljavanja krivičnih djela.

“Ja nemam nikakvih prava, a ovo što policija radi je bruka”, piše u pritužbi Martinovića.

Iz Uprave policije potvrđeno je da su policijski službenici uzeli od Martinovića uzorak za DNK analizu, kao i da je on tom prilikom tražio da mu se pokaže rješenje suda ili tužilaštva.

“Takav dokument nije mu uručen jer je uzimanje DNK za analizu isključivo pravo policije i za to se od tužilaštva i suda ne traži naredba ili drugi dokument”, piše u dopisu koji potpisuje šef kabineta direktora UP Petar Krstajić.

Pozivajući se na slučaj dugogodišnje “saradnje” UP i mobilnih operatora, tokom koje su policiji dostavljani listinzi razgovora građana a protivno Zakonu o zaštiti ličnih podataka, Radović je ocijenio kako je uzimanje DNK bez sudskog naloga identična stvar.

“DNK baza podataka postoji u Forenzičkom centru Crne Gore, a nezvanični podaci pokazuju da u toj bazi postoji oko 40 hiljada DNK. Pitanje je da li su se ti podaci dobili u skladu sa standardima i, što je važnije, da li se ti podaci sada čuvaju u skladu sa evropskim standardima?”, zapitao je Radović.

On je ocijenio i da je problematično to ko sve ima pristup podacima, poručujući da je neophodno da se uzimanje DNK uzorka i registar uredi na način da se ne krše domaći i međunarodni standardi u oblasti zaštite ličnih podataka.

Bonus video: