Nova škola na Gukama će početi sa radom u drugom polugođu

Iz Direkcije javnih radova su kazali da su završeni svi radovi, a da su učionice opremljene novim namještajem i savremenim školskim pomagalima
154 pregleda 0 komentar(a)
Škola Guke, Foto: Goran Malidžan
Škola Guke, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 13.12.2011. 18:33h

Opština Pljevlja i preduzeće ”Monter kod” postigli su dogovor da počne izgradnja trafo-stanice sa koje će se strujom napajati Osnovna škola na Gukama, čime je ispunjen i posljednji tehnički uslov da ta novoizgrađena obrazovna ustanova u drugom polugođu primi prvu generaciju učenika.

Radovi bi trebalo da počnu tokom sedmice, a ukoliko vrijeme dozvoli biće završeni za desetak dana. Opština i “Monter kod” 26. oktobra potpisali su aneks ugovora kojim je precizirano da je vrijednost tih radova oko 65.000 eura.

Iz lokalne uprave nedavno je saopšteno da je preduzeću “Monter kod” još 2008. u više navrata prebačeno 71.000 eura za postavljanje trafo-stanice, ali na tom poslu ništa nije rađeno pune tri godine.

Iz tog preduzeća su saopštavali da im Opština duguje preko sto hiljada eura, te da im je ranija lokalna vlast sugerisala da sa postavljanjem trafo-stanice sačekaju zbog promjene DUP.

Iz Direkcije javnih radova su kazali da su završeni svi radovi, a da su učionice opremljene novim namještajem i savremenim školskim pomagalima.

Faik Muhović direktor OŠ “Salko Aljković” u sklopu koje bi kao istureno odjeljenje radila škola na Gukama, kaže da su oni uradili anketu među roditeljima učenika gdje njihova djeca planiraju da nastave školovanje, ali da nijesu formirali odjeljenja, niti to mogu uraditi dok od nadležnog ministarstva ne dobiju saglasnost da mogu početi rad u novoj školi.

Da bi Ministarstvo dalo saglasnost škola mora imati upotrebnu dozvolu. Kada se stvore svi ti uslovi, kaže Muhović, matična škola će vrlo brzo napraviti organizaciju odjeljenja i nastavnog osoblja od prvog do četvrtog razreda.

Radovi na izgradnji škole na Gukama počeli su 2007, a do sada je urađena zgrada sa oko 800 metara kvadratnih, za šta je utrošeno oko 550.000 eura. Kada bude završena, škola će imati preko 2.000 metara kvadratnih prostora sa 12 učionica.

Prvobitni projekat pretrpio je određene izmjene, jer je zaključeno da škola treba da bude devetorazredna, s obzirom da toj Mjesnoj zajednici živi oko 5.000 stanovnika. Zbog ekonomske krize, kako je ranije saopšteno iz DJR druga faza izgradnje Osnovne škole na Gukama odložena je za 2012. odnosno 2013. godinu. U drugoj fazi planirana je izgradnja još jedne školske zgrade, fiskulturne sale i administrativnog dijela.

Učenici iz naselja Guke nastavu pohađaju u OŠ “Salko Aljković” do koje moraju da pješače 1,5 do dva kilometra. Ta škola je odavno prebukirana, a nastavu pohađa oko 1.130 učenika, a upisana su četiri odjeljenja učenika prvog razreda.

Iz lokalne uprave nedavno je saopšteno da je preduzeću “Monter kod” još 2008. u više navrata prebačeno 71.000 eura za postavljanje trafo-stanice, ali na tom poslu ništa nije rađeno pune tri godine.

Iz tog preduzeća su saopštavali da im Opština duguje preko sto hiljada eura, te da im je ranija lokalna vlast sugerisala da sa postavljanjem trafo-stanice sačekaju zbog promjene DUP

Bonus video: