Prva eko-zgrada biće građena kod Tehničkih fakulteta

Crna Gora treba da finansira izgradnju podzemne etaže garaža, dok će italijanska strana izgraditi nadzemni dio objekta
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 20:56h

Ministar Predrag Sekulić uručio je italijanskom kolegi Koradu Kliniju građevinsku dozvolu za izgradnju prve eko–efikasne zgrade u Crnoj Gori, koju će koristiti i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Nakon sastanka upravnih odbora za bilateralnu saradnju dviju zemalja, saopšteno je da će projekat izgradnje eko-zgrade koštati 10 do 12 miliona eura, od čega će 60 odsto finansirati italijanska strana.

Zgrada će biti izgrađena na lokaciji kod zgrade Tehničkih fakulteta i Rektorata.

"Očekujem da će izgradnja objekta početi već na početku naredne godine. Direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković nam je obećao da neće biti nikakvih problema kada je u pitanju izgradnja po datom projektu", kazao je Sekulić.

On je dodao i da je napravljen zajednički tehnički tim, kao i da Crna Gora treba da finansira izgradnju podzemne etaže garaža, dok će italijanska strana izgraditi nadzemni dio objekta.

"Ovo je veoma važan objekat ne samo zbog činjenice da nedostaje prostora za organe državne uprave nego i zato što ćemo imati prvu takvu zgrada u Crnoj Gori koja će na zaista visokom nivou koristiti energiju", istakao je Sekulić.

Interes Italije zaštita životne sredine

Klini je podsjetio da je zaštita životne sredine jedan od paketa aktivnosti koji Crna Gora treba da kompletira na putu ka EU. On je dodao i da će izgradnja prve eko-zgrade uprvo biti prvi korak ka ispunjenju tih uslova.

"Zgrada ima poruku da bude pokretačka snaga svih budućih inicijativa, posebno onih koje su usresređene na održivi razvoj"

Klini je dodao da Italija ima projekte i na Durmitoru i na primorju Crne Gore. Kako je kazao, postoje planovi koji se odnose na zaštitu morskog dna na crnogorskoj obali. Sekulić je objasnio da se radi o zaštiti područja naspram Petrovca, a prvi dio projekta bio je usmjeren ka određivanju štete nanijete podvodnom dijelu naše obale.

"Mislim da je izuzetno važna oblast kad je u pitanju zaštita podmorja iz prostog razloga što su ljudske aktivnosti na neki način devastirale podmorje i čine da morski svijet nije na onom nivou na kojem bi trebalo da bude, a kompletan eko-sistem u pojedinim djelovima obale je ugrožen", upozorio je Sekulić.

On je kazao da dobrom dinamikom idu i projekti održivog turizma na Žabljaku i saobraćaja u Tivtu. Na pitanje novinara koji je interes Italije u ovim projektim, Klini je kazao da je clj zaštita životne sredine, ali i da italijansku najnoviju tehnologiju primijene u izgradnji eko-zgrade.

"Nadam se da to neće biti jedna katedrala u pustinji, a zgrada ima poruku da bude pokretačka snaga svih budućih inicijativa, posebno onih koje su usresređene na održivi razvoj", poručio je on.

Galerija

Bonus video: