Radnici firmi oduzetih Safetu Kaliću strahuju za status i sudbinu

Za Safetom Kalićem je raspisana Interpolova potjernica zbog sumnje da je vršio pranje novca zarađenog od droge
193 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 19:00h

Radnici nekoliko preduzeća odbjeglog Rožajca Safeta Kalića traže od države da im pojasni njihov status i preuzme brigu o njima i porodicama.

Povezivanje radnog staža i uplata doprinosa za oko godinu dana, te izmirenje posljednje četiri zarade, zahtjevi su 12 radnika hotela "Rožaje" koji su stupili u štrajk.

Šef personala Buco Nurković je rekao da su se radnici odlučili za štrajk, jer strahuju za svoj status i budućnost.

Hotel "Rožaje" je krajem novembra, na osnovu odluke Višeg suda u Bijelom Polju o privremenom oduzimanju imovine Kalića, predat Upravi za imovinu.

Hotel "Rožaje" već mjesecima nema grijanje zbog čega je opao i promet od kojeg je trebalo da se izdržavaju zaposleni

"Uprkos tome prožima nas strah da ćemo ostati na ulici, što nas je i natjeralo na štrajk. Svakako, već mjesecima ne primamo plate, a zbog neplaćenih doprinosa, mi i članovi naših porodica nemamo zdravstveno, plaćamo i preglede i ljekove. Želimo da nam neko kaže na čemu smo", rekao je Nurković.

Hotel "Rožaje", prema njegovim riječima, već mjesecima nema grijanje zbog čega je opao i promet od kojeg je trebalo da se izdržavaju zaposleni.

"Zbog toga dodatno strahujemo. U tri smjene uspijemo da zaradimo 20 eura dnevno što nije dovoljno ni da kupimo robu. Rečeno nam je da ćemo plate primati od zarada kojih, evidentno je i nema. Posebno buni što je neko preuzeo imovinu, a mi treba da organizujemo rad i obezbijedimo plate i poslovanje. Više smo nego zbunjeni novonastalom situacijom", rekao je Nurković.

I radnici "Tajsona" zbunjeni trenutnom situacijom

On je u ime radnika hotela zatražio da im se neko hitno obrati i objasni šta i kako dalje.

"Ne želimo da ulazimo u bilo šta, ali želimo da opomenemo da se ovdje radi o našim porodicama i da se država ne može tako neorganizovano i lagodno ponašati prema nečijim životima", rekao je Nurković.

Njegov kolega Ibrahim Murić je istakao da radnici od države samo traže da im obezbijedi da žive od svog rada.

"Ne znamo gdje ide zarađeni novac i zahtijevamo da nam se neko obrati i pojasni to, kao i mnogo drugih nedoumica", rekli su radnici "Tajsona"

Novinarima su se obratili i radnici kafića "Tajson", jedinog profitabilnog preduzeća Safeta Kalića za kojim je raspisana Interpolova potjernica zbog sumnje da je vršio pranje novca zarađenog od droge. Za isto krivično djelo su osumnjičeni njegovi supruga Amina i brat Mersudin koji se od jula nalaze u pritvoru.

Radnici "Tajsona" smatraju da Uprava za imovinu treba da preuzme i radnike i promet, da organizuje posao i povede računa o svemu.

"Nijesmo u štrajku, radimo, ali suočeni smo sa brojnim nepoznanicama. Ne znamo gdje ide zarađeni novac i zahtijevamo da nam se neko obrati i pojasni to, kao i mnogo drugih nedoumica", rekli su radnici.

Radnicima "M petrola" najteže

U nešto težoj situaciji su radnici benzinske pumpe "M petrol" koja je, takođe, privremeno oduzeta Kalićima. Za oko 15 radnika doprinosi nijesu uplaćeni oko tri godine, a zarade nijesu dobili od lani.

"Radili smo sve do 6. novembra kada smo prestali da idemo na posao. Iz Uprave za imovinu su nam uzeli ključeve od firme. Prethodno sa nama nijesu razgovarali niti su nam objasnili šta dalje. Obećali su zajednički sastanak, ali dok se i oni ne konsoliduju mi treba od nečega da živimo. Sve svoje obaveze, mi smo obavljali korektno, sada je na državi da nas na neki način ispoštuje. I za neuplaćene doprinose krivi su samo njihovi službenici, nadležne inspekcije koje nijesu obavljale svoj posao, odnosno kontrolisale prethodnog vlasnika", smatra jedan od radnika Hamid Halilović.

Galerija

Bonus video: