REKOM hoće da utvrdi imena žrtava rata devedesetih

"Jedino što kroz REKOM želimo jeste da utvrdimo imena i prezimena žrtava, kako bismo spriječili nove manipulacije", kazao je Grebo
0 komentar(a)
REKOM, Foto: Savo Prelević
REKOM, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.12.2011. 17:15h

Inicijativa za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije (REKOM) nema ambicije da se pretvori u pravosudnu instituciju, već da utvrdi imena žrtava iz tog perioda, rekao je profesor Zdravko Grebo.

On je u Podgorici, na konferenciji za novinare povodom ulaska u fazu javnog zagovaranja inicijative za osnivanje REKOM-a, kazao da ta organizacija ne želi da se pretvori u pravosudnu instituciju, jer za to postoje Haški tribunal i nacionalni sudovi za ratne zločine.

"Jedino što kroz REKOM želimo jeste da utvrdimo imena i prezimena žrtava, kako bismo spriječili nove manipulacije", kazao je Grebo, koji je profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu.

On je naveo da REKOM ne želi da se bavi utvrđivanjem uzroka i posljedica ratova, dodajući da su manipulacije brojem žrtava bile veoma česte u pripremi ratova iz devedesetih godina prošlog vijeka.

Država može pomoći

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić, smatra da je vrijeme da inicijativa za formiranje REKOM-a iz sfere civilnog društva pređe na politički nivo.

Kako je kazala, države, vlasti i parlamenti mogu dovesti do realizacije ideje osnivanja REKOM-a.

"Odabrali smo Podgoricu za prvo mjesto gdje smo predsjedniku Filipu Vujanoviću predstavili naš regionalni tim zagovarača i da ga zamolimo za političku podršku da proces REKOM pređe na politički nivo", objasnila je Kandić.

Novinar Dragoljub Vuković rekao je da je zadatak REKOM-a da odgovori na pet pitanja te profesije u vezi sa ratovima - ko, gdje, kada, šta i kako, a da ono 'zašto' ostaje istoričarima, sociolozima i različitim interpretacijama.

On je rekao da je najvažnije utvrditi činjenice i da je upravo to ono što inicijativu za REKOM čini posebnom.

Bonus video: