Vatrogasna služba kupila dva odijela i radne čizme

"Radna uniforma je izrađena u farici "Karalić" iz Kruševca, veoma je kvalitetna i sastoji se iz jakne sa uloškom i dva para pantalona"
181 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2011. 10:40h

Služba zaštite Glavnog grada je nakon završetka tenderske procedure, nabavila dvije uniforme od kojih je jedna radna, a druga specijalna za gašenje požara na otvorenom prostoru.

"Radna uniforma je izrađena u farici "Karalić" iz Kruševca, veoma je kvalitetna i sastoji se iz jakne sa uloškom i dva para pantalona, kao i majice i kape sa amblemima službe zaštite. Uniforme imaju oznake zvanja kao i natpise na leđima", saopštio je komandir Službe Radomir Pješčić.

Specijalna uniforma je, kako je naveo, nabavljena iz Austrije od firme koja se isključivo bavi proizvodnjom namjenske uniforme za specijalne jedinice "Texport", a u svom sastavu ima posebnu supstancu PBI, koja uniformu čini vatrootpornom. Pješčić je naveo da je Služba nabavila i radne cipele, kao i specijalnu vatrogasnu čizmu urađenu u fabrici "Dolenc" iz Slovenije.

"Završena je i tenderska procedura oko nabavke dva vozila za gašenje požara na otvorenom, marke "tojota hajlaks". Vozila su u toku izrade u fabrici MG Rijeka i biće urađena po evropskim standardima za tu namjenu. Vozila će biti od velike koristi i u zatvorenom prostoru u početnom stadijumu, naročito u djelovima grada gdje je pristup velikim vozilima ograničen", kazao je Pješčić.

Komandir Službe zaštite je kazao da je Glavni grad imao velikog razumijevanja za potrebe službe

Komandir Službe zaštite je kazao da je Glavni grad imao velikog razumijevanja za potrebe službe, te je u okviru budžeta za 2012. godinu predvidio i nabavku jednog velikog vatrogasnog vozila i specijalnih šljemova. Vatrogasni šljemovi će, kako je naveo, biti sa dva vizira, baterijskom lampom, opremom hendsfri prilikom rada sa radio vezom, kao i sa opremom za kačenje maski za izolacione aparate.

"Služba planira i nabavku specijalne spasilačke opreme za izvlačenje iz kanjona i za spasavanje iz ruševina. Ta oprema će se zbog veoma velike cijene nabavljati u etapama", kazao je Pješčić.

Pješčić tvrdi da su vatrogasci osigurani

Pješčić je odgovarajući na pitanje "Vijesti" da li je nešto urađeno po pitanju osiguranja vatrogasaca, kazao da je to ove godine završeno, te da su svi osigurani.

Podsjetio je da je tokom ljetnje požarne sezone na području glavnog grada izbilo preko 2.500 požara, koje je Služba veoma efikasno i u kratkom vremenu uspjela da lokalizuje i ugasi, pri čemu je uspjela da znatno umanji štetu koja je posljedica ovoliko velikog broja požara.

Znatnu pomoć gašenju požara je, kako je kazao, doprinijela i avio – helikopterska jedinica u čijem sastavu je avion za gašenje požara, čiji je vlasnik Glavni grad.

On je podsjetio da je tokom ove godine, kroz edukaciju osnovaca od 6. do 8. razreda i nastavnog osoblja, prošlo je 3392 djece, 908 nastavnika i 141 zaposleni u tehničkim službama škole. Za narednu godinu, kako je naveo, planiraju cjelovitiju akciju rada sa mjesnim zajednicama, a posebnu pažnju će posvetiti najkritičnijim djelovima glavnog grada.

Galerija

Bonus video: