Sastanak Lukšića i studenata dan uoči protesta

On je ponovio da je premijeru Igoru Lukšiću dat rok do 14. decembra da se izjasni po pitanju studentskih zahtjeva
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 19:41h

Crnogorski premijer Igor Lukšić pozvao je članove izvršnog odbora Studentskog parlamenta na sastanak u srijedu, kako bi razgovarali o zahtjevima visokoškolaca, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Iz premijerovog kabineta su rekli da je Lukšić na sastanak pozvao predsjednika Studentskog parlamenta, Petra Golubovića, i još šest predstavnika Izvršnog odbora Skupštine visokoškolaca.

Pored Golubovića, premijer bi u srijedu trebalo da razgovara sa Matijom Ratkovićem, Ivanom Nikitovićem, Srđom Martinovićem, Miletom Boškovićem, Ilijom Kaluđerovićem i Stefanom Jovanovićem.

Protest bez radnika

Studentski protest na platou ispred Tehničkih fakulteta će biti održan 15. decembra, odlučio je Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG).

Predsjednik te organizacije, Petar Golubović, ranije je najavio studentsko-radnički protest za 15. decembar, ali su članovi SPUCG većinom glasova prošle sedmice odlučili da ne žele takve demonstracije.

"Ovih dana se u javnosti priča da je protest otkazan, a ja bih volio da mi neko da bilo koje saopštenje ili izjavu za javnost kojom je to potvrđeno? SPUCG nije otkazao protest i ne znam zašto neko želi to drukčije da predstavi", rekao je Golubović na konferenciji za medije.

On je ponovio da je premijeru Igoru Lukšiću dat rok do 14. decembra da se izjasni po pitanju studentskih zahtjeva.

On je ponovio da je premijeru Igoru Lukšiću dat rok do 14. decembra da se izjasni po pitanju studentskih zahtjeva.

On je kazao da je krajem prošlog i početkom ovog mjeseca sazivao sjednicu Parlamenta, ali da na njoj nije bilo potrebnog kvoruma.

“Na sastancima sa nadležnima, nakon prvog protesta, vidio sam da većina njih ispunjenje naših zahtjeva ne doživljava ozbiljno, čast izuzecima. Zato sam zakazao protest za 15. decembar”, rekao je Golubović.

Ispitni rokovi i loše vrijeme

Prema njegovim riječima, razlog zakazivanja protesta tog datuma je i činjenica da bi sljedeći mogao biti zakazan tek sredinom februara, zbog pauze na fakultetima.

“A do tada će se rješavati neki od naših ključnih zahtjeva - povećanje budžeta za Univerzitet i pripravnike, a nadležni su nam na sastancima rekli da za to nema novca”, naveo je Golubović.

On je pojasnio kako je došlo do najave studentsko-radničkog protesta, ali i zašto je taj plan propao.

On je pojasnio kako je došlo do najave studentsko-radničkog protesta, ali i zašto je taj plan propao.

Na to se, kako je naveo, odazvala Unija slobodnih sindikata (USS) koja je ponudila i svoju infrastrukturu, “ali je to i dalje bio protest koji predvode i organizuju studenti i Parlament”.

"Krajem prošle sedmice, na sjednici SPUCG nisam naišao na podršku kolega, jer neki ne smatraju da je 15. decembar dobar datum zbog ispitnog roka i loših vremenskih prilika, a neki su željeli da protest organizujemo sami jer nisu željeli da se druge organizacije miješaju u našu borbu i ciljeve", kazao je Golubović.

On je dodao da su pojedini članovi SPUCG bili opravdano razočarani što je bez njihove saglasnosti zakazao protest.

"Priznajem grešku, izvinjavam se kolegama u Parlamentu i svim studentima, ali sam to učinio iz najbolje namjere. Izvinjavam se i USS. Zbog te greške sam na današnjoj sjednici, zbog moralne obaveze na glasanje stavio svoje povjerenje, koje je izglasano", saopštio je Golubović.

Nema mjesta razočarenju

Upitan da li postoji sloga sa Studentskom unijom i zašto Demir Hodžić ne prisustvuje konferenciji, Golubović je rekao da poštuje rad te NVO, ali da ipak misli da je njihovom predstavniku više stalo do medijskog eksponiranja, nego do iskrenog zalaganja za studentska pitanja.

"Javnost je u konfuziji ko su studentski predstavnici. SPUCG je studentsko institucionalno tijelo i njegove članove su birali studenti, a Demir Hodžić je predstavnik NVO", objasnio je on.

Član SPUCG, Ilija Kaluđerović, rekao je da ta organizacija ima i puno povjerenje nikšićkih studenata, koji podržavaju odluke Parlamenta.

Član SPUCG, Ilija Kaluđerović, rekao je da ta organizacija ima i puno povjerenje nikšićkih studenata, koji podržavaju odluke Parlamenta.

"Lično bih volio da nas obavijestite ako znate da neko to nije učinio, jer takvi ne mogu biti članovi SPUCG", rekao je on i dodao da za sebe ima pismeni dokaz da je napustio članstvo u Socijaldemokratskoj partiji.

On je rekao da nema potrebe da studenti budu razočarani aktuelnim dešavanjima.

“Poručujem da nema potrebe za tim, da treba da se ohrabre, jer mi nismo stali i odustali, kao što se pokušava predstaviti”, zaključio je Golubović.

Galerija

Bonus video: