Moć neravnomjerno raspoređena između muškaraca i žena

"Rodna politika je neodvojiva od unapređenja razvoja društva socijalne pravde, inkluzije i postizanja održivog razvoja"
0 komentar(a)
šetnja, Podgorica, Foto: Luka Zeković
šetnja, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.12.2011. 14:08h

Politička moć u Crnoj Gori je neravnomjerno raspoređena između muškaraca i žena što znači da jedan dio društva ima manje mogućnosti da aktivno učestvuje u procesu integracija države, ocijenio je šef Operativnog odjeljenja Delegacije Evropske unije u Podgorici, Nikola Bertolini. On je, na regionalnoj konferenciji o učešću žena u politici kao faktoru društvenog napretka, kazao da pravni sistem u Crnoj Gori, poziva na rodnu ravnopravnost, ali da politička moć nije jednako raspoređena među ženama i muškarcima."To znači da se veliki procenat ljudskog talenta traći, a mudrost se gubi na taj način, jer se zakoni ne sprovode u praksi. Jedan dio društva ima manje mogućnosti da aktivno učestvuje u procesu integracija i doprinose razvoju Crne Gore", rekao je on. Prema riječima Bertolinija, taj demokratski deficit treba ozbiljno razmotriti kako bi stvorili povoljne uslove i za muškarce i za žene, da međusobno dijele plitičku moć i političku odgovornost."Iako je Crna Gora ostvarila određeni napredak u promovisanju rodne ravnopravnosti i unapređenju zakonodavnog okvira, ostvarivanje prava ostaje i dalje ograničeno u velikoj mjeri", naveo je on.

Nužna rodna ravnopravnostGeneralni direktor za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Zoran Janković smatra da je rodna politika neodvojiva od jednakog priznavanja, uvažavanja i zaštite ljudskih prava.„Rodna politika je neodvojiva od unapređenja razvoja društva socijalne pravde, inkluzije i postizanja održivog razvoja. Rodna ravnopravnost, kako na zakonskom, političkom i na nivou stvarnosti nužna je pretpostavka koja Crnu Goru približava krugu zemalja EU i ispunjavanju obaveza“, kazao je on.

Rodna politika je neodvojiva od unapređenja razvoja društva socijalne pravde, inkluzije i postizanja održivog razvoja

Zabrinjavajući rodni bilans organima vlasti

Stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori, Rastislav Vrbenski kazao je da je u državi uspostavljen pravni i politički okvir za unapređenje i zaštitu građanskih, političkih, ekonomskih i socijalnih prava žena. „Crna Gora kao i ostale države u regionu, nije dostigla rodni bilans u tijelima odlučivanja na visokom nivou. Statistike kažu da u Crnoj Gori ima 11 odsto žena u parlamentu, 12 odsto u lokalnim organima, dok je u Vladi samo jedna žana na čelu ministarstva“, ukazao je on. Vrbenski smatra da je to zabrinjavajući podatak."To je izazov sa kojim se traba hitno suočiti. Učešće žena u politici međunarodno je priznato i pripada korpusu univerzalnih ljudskih prava", ocijenio je on.

Nasilje i dalje izraženo

Šef Misije OEBS-a u Crnoj Gori Šarunas Adomavičijus smatra da je u Crnoj Gori zastupljena diskriminacija po osnovu polova."Nasilje nad ženama i dalje je izraženo, a zastupljenost žena u javnom životu nije na nivou koji istinski reprezentuje crnogorsko društvo", rekao je on.

Adomavičijus je naveo da generalno postoji nedostatak primjene pojedinih odredbi Zakona o ravnopravnosti polova

Bonus video: