Najbolji radnik za 2011: Radivoje Regaljac iz JP "Čistoća"

Posao je istog dana dobio i jedan Podgoričanin, i on mi je tada pomogao da nađem stan u Tološima, kazao je on
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2011. 17:55h

Radnik Javnog preduzeća "Čistoća" Radivoje Regaljac (61) nedavno je proglašen za najboljeg radnika u akciji Turističke organizacije Podgorica "Biramo najbolje u 2011", a prema njegovim riječima to je ujedno bila i njegova prva nagrada u životu. Regaljac je porijeklom iz Pančeva, a u Podgorici živi od 1995. godine.

"Radio sam u fabrici stakla u Pančevu, a 90-ih godina, kao brusač stakla. Zbog međunarodnih sankcija fabrika se zatvorila i ja sam ostao bez posla. U dnevnim novinama pronašao sam oglas da preduzeće Čistoća u Podgorici traži radnike. Kupio sam kartu za večernji voz, a narednog dana u jutarnjim satima došao u Podgoricu. Posao je istog dana dobio i jedan Podgoričanin, i on mi je tada pomogao da nađem stan u Tološima",rekao je Regaljac, dodavši da nikoga nije poznavao.

Odluku da napusti Pančevo, rekao je Regaljac, olakšala je i teška porodična situacija. Regaljac se tada razveo, a žena i sin su ostali u Pančevu.

"Prvi rejon dobio sam kod Velike pijace, a od 2000. godine radim na Trgu Vektra, Rimskom trgu i u Poslovnom centru 'Kruševac'. Održavam po potrebi i blokovske zelene površine oko zgrada", rekao je Regaljac, napomenuvši da ima sedmočasovno radno vrijeme, a subotom radi pet sati.

Na poslu dobio batine

Regaljac ističe da je njegov posao pomalo monoton, da je svaki dan manje-više isti bez posebnih dešavanja.

"Najkorektniji su vlasnici poslovnih objekata, a probleme prave pojedini stanari. Svakog dana na parkingu Rimskog trga ostave pored automobila kese sa smećem. Vjerovatno im je teško da ih odnesu do kontejnera. Gotovo svakog dana iznesem dvoje-troje kolica do kontejnera. Čini mi se da stanari zloupotrebljavaju moju predanost i preciznost u poslu. Pokušao sam da stvari dovedem u red, ali bilo je riječi da nije moj posao da nekoga opominjem, tako da sam prestao da se objašnjavam", rekao je Regaljac, napomenuvši da razmišlja da prihvati savjet jednog od stanara da kese jednostavno ostavi na parkingu.

U toku radnog vremena Regaljac kaže da najviše pokupi pikavaca i papirića.

"Ne ljutim se na djecu, ali ne razumijem ozbiljne ljude koji svuda bacaju pikavce. Smatram da je takvo ponašanje jako neodgovorno",rekao je Regaljac.

Na reonu je imao samo jednu neprijatnu situaciju kada je "ni kriv ni dužan", kako kaže, dobio batine.

"Bilo je rano jutro. Oblačio sam radno odijelo kada je čovjek krenuo prema meni uzvikujući 'policija'. Tražio je moju ličnu kartu. Kako je nijesam imao kod sebe, pozovem telefonom šefa da mu objasni ko sam, ali se njih dvojica nijesu mogli složiti. Šef potom kaže da će doći i nas dvojica ostadosmo sami. Tada sam shvatio da je on pijan i da je upravo izašao iz kafane. Iznenada, čovjek me počeo tući tako da kada je šef došao bio sam sav natečen. Pozvali smo policiju i ubrzo saznali da se taj čovjek predstavio lažno i da nije policijski inspektor. Ubrzo su ga uhvatili i zatvorili u Spuž. To je bio jedini incident u mojoj karijeri", rekao je Regaljac.

Nagrada za najboljeg radnika nije slučajno uručena Regaljcu. Za 16 godina radnog staža Regaljac je samo dva puta bio na bolovanju.

"Prvi put je bilo prije deset godina zbog operacije čira na želucu. Čir je pukao i ja prvo zaglavim u Hitnoj pomoći, potom me prebace u KC, a istog dana me operišu. Ležao sam sedam dana u bolnici. Drugi dan po izlasku pođem na posao, a i na Cetinjskom putu okliznem se pored kontejnera i slomim ruku. Ponovo u bolnicu, gips i bolovanje. Poslije toga više nijesam bio bolestan, niti sam odsustvovao s posla", rekao je Regaljac.

Nije lako kad si sam

Regaljac živi sam u iznajmljenom stanu na Koniku. Samački život naučio ga je da se sam o sebi stara, a, kako tvrdi, savladao je i kulinarske vještine.

"Spremam tjesteninu, pileću supu, a kuvam i dobar gulaš. Nemam hobi, a volim poći u kafanu. Najviše volim pivce ladno ljeti, a popije se sa društvom u zimskom periodu i pokoja rakija. Zalomi se ponekad i pokoja više", rekao je Regaljac.

Galerija

Bonus video: