Stevo Muk: Policija sabotira tužilaštvo

"Uprava policije onemogućava rad Tužilaštvu nedostavljanjem informacija do kojih dolazi primjenom svojih ovlašćenja”, smatra Muk
0 komentar(a)
stevo muk, Foto: Luka Zeković
stevo muk, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.12.2011. 11:50h

Afera listing i drugi slučajevi pokazali su da Uprava policije onemogućava rad tužilaštvu nedostavljanjem informacija do kojih dolazi primjenom svojih ovlašćenja, ocijenio je predsjednik Instituta Alternativa, Stevo Muk.On je agenciji MINA kazao da su Uprava policije i tužilaštvo u međusobno zavisnom položaju, s obzirom da novim Zakonikom o krivičnom postupku dominantnu ulogu u vođenju istrage ima tužilaštvo, čije su brojne odluke i procjene zasnovane na informacijama koje prikuplja Uprava policije. “Ovaj slučaj (listing), kao i brojni drugi koji su mu prethodili, među kojima su najupečatljiviji Balkanski ratnik i slučaj Šarić, su pokazali da Uprava policije onemogućava rad Tužilaštvu nedostavljanjem informacija do kojih dolazi primjenom svojih ovlašćenja”, smatra Muk. Prema njegovim riječima, sada kada je nemoguće poreći da su određene mjere nadzora primjenjene nad Darkom Šarićem, Specijalna tužiteljka je otvoreno rekla da Tužilaštvo nije raspolagalo tim materijalom, iako je protiv njega naložena istraga na proljeće 2010. godine.

Redovne ishitrene izjaveMuk je naveo da se iz čestih oprečnih izjava vidi da su nastavljene takva loša praksa i komunikacija. “Tužilaštvo još nema dovoljno iskustva i ekspertize u ispunjavanju nove uloge i rukovođenju istragom. Najvažniji slučajevi nisu okončani osuđujućim pravosnažnim presudama, a Uprava policije se ne može pohvaliti rješavanjem ključnih slučajeva organizovanog kriminala i korupcije”, objasnio je on. Muk je rekao da je sada jasno da prvobitna izjava Uprave policije o “grubom falsifikatu” u aferi listing nije i cijela istina o tom dokumentu. “Hitra izjava da listinzi nisu falsifikovani u Upravi policije, a da se takva mogućnost nije ozbiljnije razmotrila i da se Unutrašnja kontrola nije oglasila, samo još jednom podsjeća na uobičajenu praksu olakog neprihvatanja sopstvene odgovornosti”, ocijenio je on.

Mistične policijske procedureAfera listinzi, smatra Muk, ukazala je na brojne sistemske probleme u vezi sa samom primjenom mjere uvida u listinge, koja je očigledno bez ikakvog nadzora i ostavlja zabrinjavajući prostor za zloupotrebu. On je podsjetio da se nadzirane osobe ne procesuiraju jer se podaci koje Uprava policije prikuplja ne dostavljaju tužilaštvu, koje je iz Keljmendijevog listinga moglo doći do značajnih indicija. “Listinzi koje Uprava policije prikuplja se čuvaju neograničen vremenski period i bez jasne procedure uništavanja/brisanja podataka, a takva pitanja moraju biti regulisana Zakonikom o krivičnom postupku, a ne nepoznatim policijskim procedurama”, precizirao je Muk. Prema njegovim riječima, međusobna prepucavanja policije i tužilaštva bacaju svijetlo na neke probleme u radu, prije svega na nedostatak komunikacije i koordinacije. Muk smatra da se ne smije isključiti ni mogućnost da se njihovom javnom komunikacijom nekada skreće pažnja javnosti sa drugih unutrašnjih problema i namjera. “Ovakvim ponašanjem se dodatno urušava ionako slabo povjerenje javnosti u ove institucije“.On je podsjetio da međusobno optuživanje vodećih ličnosti tužilaštva, policije, sudstva i drugih rukovodilaca nadležnih institucija traje nekoliko godina, što bi moralo predstavljati dovoljan razlog da se sprovedu postupci u kojima će se konačno utvrditi individualna profesionalna odgovornost za takvo stanje. “Procjenjujem da bi personalne promjene u policiji i tužilaštvu mogle biti dio rješenja, naročito ako bi to podrazumijevalo širu podršku novim čelnim ljudima od one koja uobičajeno dolazi samo s jedne strane političke scene”, ocijenio je Muk.

Uprava policije opstruirala Unutrašnju kontroluOn smatra da postoji puno pitanja zbog kojih treba preispitati odgovornost direktora Uprave polcije, Veselina Veljovića, jer postoji niz neriješenih slučajeva ubistava, policijske torture i pritisaka na medije.“Zanemareno je da je Uprava polcije više od tri godine, neustavno i protivno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i Zakonu o zaštiti ličnih podataka, preuzimala listinge od operatera bez odobrenja sudije za istragu, iako je bila kontinuirano upozoravana na nezakonitost i neustavnost takve prakse”, pojasnio je Muk. Takvo činjenično stanje je, podsjeća on, potvrdio i podgorički Osnovni sud. Muk je kazao da je Uprava policije neopravdano i svjesno opstruirala rad Unutrašnje kontrole više mjeseci, onemogućivši joj uvid u baze podataka Uprave. “Bez insistiranja na odgovornosti i daljim tolerisanjem loših rezultata ovaj spisak će samo biti duži. Ne treba biti previše optimističan ni u pogledu konačnog utvrđivanja lica koje je dostavilo ‘prepravljene’ listinge Danu”, zaključio je on

Bonus video: