"Posljednji" crnogorski komunista: Najjača je partija gladnih

Moraju se političari uozbiljiti da se vidi šta da se čini jer kada iz utrobe krene glad, tad niko neće pitati nikoga je li depeesovac, sdpeovac, snpeovac
313 pregleda 0 komentar(a)
Mirko Vuković, Foto: Ivan Petrušić
Mirko Vuković, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 11.12.2011. 10:01h

Mirko Vuković, jedini izabrani predstavnik naroda iz redova komunista u državi, odbornik u Skupštini opštine Plužine, kaže da se u Crnoj Gori “sa neopisivim prirodnim ljepotama i bogatstvima živi veoma loše jer nema dobrog domaćina, ni u opštinama ni u državi".

Vuković, koji je prije četiri decenije počeo kao nastavnik biologije i hemije, nastavio kao komandir i nastavnik policije, a u prijevremenu penziju otišao kao inspektor SDB, "kada su na vlast došli mladi, lijepi i pameti", kaže da danas i najljući protivnici komunizma moraju priznati da se nekada živjelo mnogo bolje. Tu tvrdnju ilustruje pričom o svojim Plužinama i Pivi.

"Plužine su 70-ih i početkom 80-ih imale oko 8.500 hiljada stanovnika. Na pretposljednjem popisu 2003. godine bilo ih je duplo manje 4.272, a na ovom posljednjem ovogodišnjem još hiljadu manje.

Devedesetih je u Plužinama bilo 1.300 stalno zaposlenih, a danas ih je oko 600 i najveći poslodavci su opština i prosvjeta. Imali smo fabrike, ugledno poljoprivredno dobro na Pišču, koje je snabdijevalo kompletnu Pivu. Tu se držalo do 7.500 hiljada ovaca, a sada ima oko 400.

Svako selo imalo je školu i prodavnicu. Sada su škole puste, a za najsitniju namirnicu se mora u Plužine" priča Mirko.

Kad iz utrobe krene glad

Čovjek za koga ponekad kažu da je posljednji crnogorski komunista, kaže da je za loš kvalitet života kriv nedomaćinski odnos onih koji odlučuju.

"Naši nekadašnji rukovodioci nijesu izlazili iz kancelarije Brajovića (Radivoja) i Vukadinovića (Vuka), dok nešto ne dobiju i završe za svoj kraj. Ovi današnji, ljuti kao zec na planinu za sebe završavaju, a za narod ih mogo nije briga.

A kada pogledaš statistiku, koja je najčešće tačna obrada netačnih podataka, ispada da, zbog Hidroelektrane imamo najviše zarade u državi. Da svaki zaposleni u Plužinama ima zaradu oko 500 eura. To nema veze sa našom stvarnošću. Nekada je i u svakoj mjesnoj zajednici bio medicinski tehničar, a danas imamo samo jednog doktora. Šta ćemo kada on ode u penziju. Kažu neće niko da dođe.

"Piva ima više od 150 doktora nauka rasijanih po Crnoj Gori i svijetu"

Hoće, ali neka mu daju koeficijent od 11 do 14, koliki je opštinskim funkcionerima i platu obračunaju po posebnoj cijeni rada, a ne po minimalnoj. Doći će doktor i iz Podgorice ako mu daju platu 1.000 eura, a ne 400 kako oni misle" kaže Vuković.

On tvrdi da spasa i promjena nema "dok se ne objedini i pokrene inteligencija".

"Piva ima više od 150 doktora nauka rasijanih po Crnoj Gori i svijetu. Mnogo učenih ljudi ima i iz ostalih krajeva Crne Gore. Treba neko te ljude da poveže, pozove da se naprave planovi šta da se radi i kako da se bolje živi.

Ne samo da vlast priča deklarativnu priču i zamajava narod, te koji je jezik, te o crkvi, te špijunira li nas susjedna država, te ko je poslao listing...

Moraju se političari uozbiljiti da se vidi šta da se čini jer kada iz utrobe krene glad, tad niko neće pitati nikoga je li depeesovac, sdpeovac, snpeovac, komunista ili narodnjak. Nego jesi li gladan? A tada će biti povuci- potegni i ne bih bio rad da do toga dođe", kaže Vuković.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: