Da bi prošli tehnički pregled moraju skidati reklame sa vozila

„Neshvatljivo je da sad odjednom ne možemo registrovati svoja tehnički potpuno ispravna vozila"
658 pregleda 0 komentar(a)
auto, reklama, Foto: Siniša Luković
auto, reklama, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 10.12.2011. 07:03h

Nakon dopisa dobijenog od Uprave policije, sve četiri linije tehničkog pregleda za vozila u Tivtu, proteklih dana suočile su se sa brojnim problemima i protestima mušterija jer se ne dozvoljava da tehnički pregled prođu vozila oblijepljena reklamama ili natpisima firmi kojima pripadaju.

"Vijestima“ se tim povodom obratilo više Tivćana – vlasnika firmi koje posjeduju službena vozila koja su do sada bez problema nosila natpise sa imenima tih preduzeća ili čak reklamne poruke.

"Neshvatljivo je da sad odjednom ne možemo registrovati svoja tehnički potpuno ispravna vozila jer je neko iz Uprave policije naprasno odlučio da insistira na nekoj navodnoj zakonskoj odredbi koja propisuje da vozila moraju biti u jednoj boji i da se dozvoljava da najviše 5 odsto površine limenog dijela karoserije automobila, može biti u boji drugačijoj od osnovne boje vozila“, kazao je jedan od tivatskih privrednika kome nije dozvoljeno da tehnički pregled prodje po svim propisima označeno vozilo za pratnju specijalnih i vangabaritnih tereta.

Njegov kolega kaže da su mu na liniji za tehnički pregled saopštili da sa svog kamioneta mora ukloniti sve reklamne natpise svoje firme, a treći sagovornik ogorčen je što će morati da ukloni sve lijepo dizajnirane reklamne folije u kojima su oblijepljena vozila njegove firme u što je uložio preko 9.000 eura.

„Rekli su mi samo – guli reklame i skidaj folije ako želiš da prođeš tehnički pregled“

"Rekli su mi samo – guli reklame i skidaj folije ako želiš da prođeš tehnički pregled“, ogorčen je naš sagovornik.

Ni većina autobusa ne može proći pregled

Ukoliko UP ostane pri ovakvom stavu, izvjesno je da više tehnički pregled neće moći da prođe većina ni autobusa u Crnoj Gori koji po pravilu, koriste višekoloritne šeme bojanja, a na vozilima gradskog saobraćaja po pravilu, izlijepljene su brojne reklame.

Zaposleni na linijama tehničkog pregleda u Tivtu koji nisu željeli da im se imena pominju u novinama potvrdili su „Vijestima“ da im je iz Uprave policije najstrožije zabranjeno da „puštaju“ vozila koja su oblijepljena reklamnim folijama na limenom dijelu karoserije, ili imaju velike natpise firmi kojima pripadaju.

Izvjesno je da više tehnički pregled neće moći da prođe većina ni autobusa u Crnoj Gori

"Ne znam zbog čega sad odjednom na tome insistiraju, samo znam da su nam pričinili ogromne probleme jer gubimo mušterije, ljudi su nezadovoljni i zbunjeni. Mi međutim, moramo strogo sprovoditi to što nam nalaže nadležni organ – Uprava policije, jer su inspekcijske kontrole našeg rada vrlo rigorozne i zatvaraju nas na po više mjeseci ako ne ispoštujemo sve što se od nas traži, ma koliko ti zahtjevi bili nelogični“, kaže jedan od radnika na linijama tehničkog pregleda ilustrujući to podatkom da naprimjer, Služba zaštite Opštine Tivat ovih dana ne može registrovati svoje vatrogasne kamione kojima ističe redovna registracija, ukoliko ne kupi i na njih instalira nove, zimske gume.

Nijedan znak o upotrebi zimske opreme

Zanimljivo, nigdje na putevima na području Opštine Tivat ne postoji niti jedan saobraćajni znak koji nalaže obaveznu upotrebu zimske opreme u periodu od novembra do aprila, ali Uprava policije, uprkos tome, insistira da se na tehničkim pregledima ne puštaju ni vozila bez zimskih guma koja, poput vatrogasnih, teško da ikada tokom svog radnog vijeka „izadju“ iz Tivta gdje snijeg padne „jednom u 100 godina“.

Sagovornici „Vijesti“ slažu se u ocjeni da insistiranje na zimskoj opremi nije toliko usmjereno na povećanje bezbjednosti saobraćaja „koliko na potrebu države čija je kasa prazna da natjera gradjane da troše novac i kažnjava one koji nemaju ni za cipele djeci, a ne za nove gume za auto“.

Motive treba tražiti u padu prometa firmi za bilborde?

Što se najnovije situacije sa zabranom reklamiranja na autima tiče, upućeni u ovu problematiku tvrde da motive treba tražiti u drastičnom padu prometa nekoliko uticajnih firmi koje se bave izdavanjem reklamnih bilborda uz puteve, pa njihovi vlasnici sada preko UP, pokušavaju da natjeraju privrednike da se ne reklamiraju besplatno na sopstvenim vozilima, već i da dalje koriste njihove bilborde.

„Vijesti“ su Upravi policije uputile pitanja u vezi problema sa kojima se ovih dana suočavaju vlasnici linija za tehnički pregled u Tivtu, vozači i vlasnici automobila sa natpisima ili reklamama, ali nismo dobili odgovore.

Bonus video: